Atsibeldęs rugsėjis su savo vėsesniais rytais ir vakarais man kasmet atneša šiltesnio ir komfortiškesnio maisto pageidavimus. Staiga, po kelių mėnesių pertraukos, vėl noriu karštos sriubos (o ne šaltibarščių), troškinio (o ne salotų), keptos vištos ar lazanijos. Tačiau komfortiško maisto noras nereiškia, kad staiga randu kalnus laiko vakarienės gamybai, tad ir šiuos patiekalus stengiuosi gaminti optimaliai, neapkraudama savęs sudėtingais procesais (ypač darbo dienomis). Pupelių ir maltos mėsos troškinys, kurį mes namuose vadiname CHILI (čili), yra darbo dienų vakarienės arkliukas, nes pagaminu nuo nulio per pusvalandį ir jam nereikia jokių įmantrių produktų. Troškinį mėgsta visa mano šeima, tad gaminu neaštriai, o kas nori pasmailinti savo čili skonį (aš pirmoji!), gali užsiberti čili dribsnių ar aštraus padažo savo lėkštėje. Mums labiausiai patinka čili troškinį valgyti su česnakiniu batonu, arba kukurūziniais nachos traškučiais, arba virtais ryžiais, o ant viršaus nugula šaukštas graikiško jogurto arba grietinės, avokadų gabalėliai, šiek tiek laimo sulčių, žalumynų ir jalapeno griežinėlių.
Troškinys yra sotus – visgi pagamintas iš maltos mėsos ir pupelių, tad baltymų čia netrūksta. Paprikos, pomidorai, svogūnai atlieka ne ką mažiau svarbų vaidmenį maistingumui ir galutiniam skoniui, o šauktelis kakavos gamybos pabaigoje nėra mano keistuoliškas išmislas – taip daroma tradiciškai, gaminant chili con carne troškinį. Kakava čia visai nesijaučia kaip saldumynas, o atvirkščiai – troškinio skoniui atneša gylio, tad siūlau šio mažiau įprasto ingrediento nepraleisti. Šįkart visu singredientus pirkau partnerio LIDL parduotuvėje ir suskaičiavau, kad troškinys visai mano penkių asmenų šeimai kainavo vos virš 6 eurų. Kadangi produktus rinkausi ieškodama man priimtinos kokybės, tokia nedidelė kaina mane džiugina!
Paruošiu daržoves: nuplautą paprikas pjaustau nedideliais kubeliais., svogūną smulkinu kiek pavyksta smulkiau, o česnakus – plonomis riekelėmis ar smulkiais kubeliais.
Gerai įkaitinu gilų plačiadugnį troškintuvą arba didelę keptuvę. Pilu šiek tiek aliejaus ir sudedu maltą mėsą. Kepu vis pamaišydama ir stengdamasi išardyti didesnius mėsos gumuliukus ant didelės kaitros, kad mėsa paskrustų. Jei matau, kad mėsa išskiria savo sultis ir labiau troškinasi, nei skrunda, reiškia trūksta keitros ir ją drąsiau didinu.
Ant šiek tiek paskrudusios mėsos dedu pjaustytus svogūnus ir maišydama kepinu ant didesnės kaitros porą minučių. Tuomet sudedu paprikas ir česnakus ir maišydama pakepinu dar porą minučių.
Dabar sumažinu kaitrą iki vidutinės ir supilu abi skardines pupelių (nenusunkusi jų skysčio, su viskuo tiesiai į troškintuvą), skardinę kapotų pomidorų ir prieskonius. Viską gerai išmaišau, leidžiu užvirti ir uždengusi dangtį bei primažinusi kaitrą troškinu apie 10-15 min.
Atidengiu dangtį ir įdedu šaukštelį kakavos (nesijaudinkite, ji čia nuostabiai tinka ir suteikia gilesnio skonio). Gerai išmaišau, paragauju, ar netrūksta druskos, o gal aštrumo. Jei trūksta – įdedu trūkstamų prieskonių. Uždengiu ir leidžiu pasitroškinti dar 5 min.
Paruoštą troškinį patiekiu su virtais ryžiais, arba česnakiniu batonu, arba kukurūziniais traškučiais (nachos). Ant viršaus dedu graikiško jogurto arba grietinės, barstau čili dribsniais arba jalapenų griežinėliais, svogūnų laiškais, šviežiomis kalendromis, avokadų gabaliukais.
Troškinys puikiai išsilaiko šaldytuve kelias dienas ir net tinka šaldymui šaldiklyje ilgesniam išlaikymui. Tinka pietų dėžutėms į darbą ar mokyklą, nes yra lengvai pašildomas ir nesunkiai supakuojamas.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su LIDL – reklama.
Ačiū už puikų receptą! Labai skanus ir greitai paruošiamas chilli troškinys – gaminsim vėl ir vėl 😊
Labai džiaugiuosi, kad patiko. Ačiū už atsiliepimą 🙂
Na dabar bandau ir aš eilinį Jūsų patiekalą gaminti, tikiuosi šeimai patiks kaip ir kiti!:)
Labai skanu.Gaminsiu vėl. Ačiū🌷
Labai prašau 🙂 ačiū, kad parašėte