Ar jau sakote, kad prasidėjo ruduo? Pas mus, atrodo, įprasta sakyti, kad ruduo prasideda rugsėjo 1-ąją, nors oficialiai šiaurės pusrutulyje ruduo prasideda tik rugsėjo 22-ąją. Šiaip ar taip, dabar toks pereinantis metas, kai orai keičiasi į vėsesnius. Vieną dieną dar norisi terasoje pagulėti ant šezlongo su bikiniu, o kitą dieną jau gal net pūkinę striukę mielai ryte užsimestum. Derlius jau neša ant mūsų stalų visas rudens gėrybes ir po truputį nuo šaltos kavos ir gėrimų su ledukais, mintys slysta į prieskoninę chai latte, karštą matchą su pienu, mažytį garuojantį juodos kavos puodelį. Nuo šaltibarščių jau noriu pereiti prie trintos moliūgų ar pomidorų sriubos, nuo salotų prie troškinio ar kario. Ah, išties malonus tas jausmas! Ruduo visada yra ypatingas metų laikas man.
Nuo tokių lyrinių pasvaičiojimų pereinu prie recepto. Tai puikiausias variantas vasaros pabaigai ir rudens pradžiai. Kai dar smagu užsikurti grilį ir jau turime vietinių kukurūzų burbuolių. Maniškės šiemet dar kuklinasi pasirodyti darže ir nesu tikra, ar joms pavyks subręsti, taigi šįkart kukurūzus pirkau IKI. Lietuviški, be plastiko, saldūs ir sultingi. [reklama]
Laikas, kai galime parduotuvėse nusipirkti šviežių lietuviškų kukurūzų burbuolių yra gan trumpas, taigi pats metas griebti ir gaminti šias salotas. Mums jos buvo “taiklus” garnyras steikui, kurį iškepėm ant to pačio grilio. Bet drąsiai gali būti ir pagrindinis patiekas, pilnas skonių ir skirtingų tekstūrų. Kažkaip manau, kad daugumai patiktų. Mano vaikai kirto jas, nors iš pradžių žvilgsniai buvo įtarūs :).
Kaip visada, trumpai ir vaizdiškai pristatysiu gaminimo eigą.
Prieš kepimą nulupu kukurūzų burbuoles ir pašalinu visus plaušus.
Kepu jas ant vidutinio karštumo grilio, kol kiek apskrunda iš visų pusių. Užtrukau apie 20 min, tačiau tai priklauso nuo kaitros. Svarbu nesudeginti ir neišdžiovinti.
Kitas variantas: kukurūzų burbuoles kepti grilio keptuvėje and viryklės. Arba tiesiog išvirti verdančiame vandenyje (apie 4-7 min.). Na, ir žinoma, galima tiesiog naudoti konservuotus kukurūzus, tai visai nebus nuodėmė.
Kol kukurūzai kepa, išverdu makaronus. Verdu 2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant makaronų pakuotės. Tik pasibaigus virimo laikui, makaronus nukošiu sietelyje ir perlieju šaltu vandeniu, kad kiek atvėstų ir nesuliptų.
Supjaustau kitus salotų ingredientus: paprikas kubeliais, mėlynąjį svogūną itin mažais kubeliais. Žalumynus irgi susmulkinu, o fetą sutrupinu tarp pirštų. Viską dedu į didelį dubenį, kuriame maišysiu ir patieksiu salotas. Ten keliauja ir makaronai.
Kai kukurūzų burbuolės atvėsta ir galiu paimti rankomis, nuo jų aštriu peiliu nupjaunu kukurūzus. Juos dedu į dubenį prie kitų ingredientų.
Indelyje sumaišau visus padažo produktus. Česnaką išspaudžiu spaudykle. Jei neturiu spaudyklės, tuomet česnako skilteles susmulkinu ir trinu į pjaustymo lentelę plokščiąja peilio dalimi. Taip galima pasigaminti česnakų tyrelę. Padažą išplaku šluotele, kad išgaučiau emulsiją. Tuomet visą padažą užpilu ant makaronų ir daržovių ir išmaišau. Visada išmaišiusi ragauju: jei trūksta, pridedu druskos, pipirų, o gal šiek tiek acto. Salotas valgome iškart arba leidžiu pastovėti kelias valandas, kad visi skoniai susijungtų.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos tinklu – reklama.