Scones (tarimas: skons) yra iš Didžiosios Britanijos kilę kepiniai, kuriuos ir šiais laikais britai valgo su arbata, ant scones tepdami sviesto, džemo ar sutirštintos grietinėlės (angl. clotted cream). Britiškieji skonsai yra mažai arba išvis nesaldinti, labiau primena duonelę, o ne sausainį, tešlai dažniausiai naudojamas pienas arba grietinėlė. Tačiau yra ir amerikietiški skonsai. Kaip ir daugumos pasaulio virtuvių autentiški patiekalai turi amerikietišką versiją, taip yra ir čia. Amerikietiški skonsai dažniausiai yra saldesni, į jų tešlą įmaišomi įvairūs priedai (džiovinti vaisiai, šokoladas, prieskoniai…), kartais jie glazūruojami ar barstomi cukrumi, o tešlai gaminti dažnai naudojamos pasukos.
Šie skones, kuriuos kepu aš, yra labiau amerikietiško stiliaus. Jie maloniai saldūs, su razinomis (galite keisti džiovintomis spanguolėmis, šokolado gabaliukais ar išvis praleisti) ir traškia cukraus plutele. Saldus, desertinis, malonios tektūros užkandis prie arbatos ar kavos, kurį iškepti gan paprasta ir greita.
Kepimui svarbu naudoti šaltą sviestą. Taip skonsai įgaus šiek tiek sluoksniuotą tekstūrą. Į didesnį dubenį sudedu miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Šiuos sausus ingredientus išmaišau. Dabar ant miltų sudedu gabalėliais susmulkintą šaltą sviestą.
Miltus ir sviestą trinu tarp pirštų, kol iš sviesto kubelių lieka nedideli gabaliukai, primenantys dribsnius arba žirniukus. Stengiuosi tai daryti greitais judesiais, kad rankų šiluma neištirpintų sviesto. Nesistengiu išgauti labai vientisos tekstūros. Šie sviesto dribsniai sukurs malonius tešlos sluoksnius.
Atskirame dubenėlyje išplaku kefyrą (arba pasukas) ir kiaušinį.
Miltų ir sviesto mišinio centre padarau duobelę ir į ją supilu kefyro ir kiaušinio plakinį bei razinas (ar kitokisu pasirinktus priedus).
Tešlą maišau šaukštu ar mentele iki grubios jos tekstūros, kai dar lieka šiek tiek sausų miltų ir didelių tešlos grumstų. Šiame žingsnyje svarbu tešlos nepermaišyti, nes nebegausime sluoksnių galutiniame rezultate. Tešla turėtų atrodyti maždaug taip:
Šią grubią tešlą išpilu ant švaraus stalo ir lengvai perminkau (ne per daug!), kad ji susijungtų į šiek tiek vientisesnį gabalą.
Jei reikia, naudoju šiek tiek miltų stalo pabarstymui ir iš tešlos delnais ir pirštais suformuoju maždaug standartinio A4 popieriaus lapo dydžio stačiakampį.
Nepersistengiu jį lygindama, tebūnie šiek tiek netvarkingas, nes tai bus naudinga jau 100 kartų mano minėtai tekstūrai.
Peiliu, picos ar sausainių ratuku supjaustau tešlą maždaug vienodo dydžio kvadratėliais ar trikampėliais. Šįkart gavau 20 kvadratėlių. Juos sudedu į orkaitės skardą ištiestą kepimo popieriumi. Svarbu palikti tarpelius, nes skonsai kepdami pūsis ir plėsis.
Kiekvieną kvadratėlį patepu kefyru (ar pasukomis), naudodama teptuką. Tuomet pabarstau cukrumi. Galima ir nebarstyti, tačiau tai sukuria maloniai traškią plutelę ant skonsų paviršiaus. Kepu iš anksto įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 25-30 min., kol skonsai tampa iškilę ir rusvai apskrudę.