ŠOKOLADINIS GERVUOGIŲ PYRAGAS

2022-09-28

Skelbiu savo vaikų mėgstamiausio pyrago receptą. Bent jau paskutinius metus jie taip vadina šį šokoladinį pyragą su gervuogėmis. Ir praktiškai dėl šio pyrago aš rudenį šaldau bent kelis didelius maišus gervuogių, kad galėtume pyragą išsikepti ir žiemą. Dažniausiai jo tešlą maišau tiesiai keptuvėje, kurioje pyragą ir iškepu. Čia mano mėgstamas fokusas, kai net nereikia tepti dubens tešlos maišymui ar puodelio sviesto tirpinimui. O jei noriu kepti dvigubą pyragą, jau renkuosi kepimo formą, nes keptuvėje dvigubas niekaip netilps (tokiu atveju reikia ilginti ir kepimo laiką). Beje, vietoje gervuogių puikiausiai tinka ir kitos uogos ar vaisiai, kurie dera su šokoladu, pavyzdžiui avietės, slyvos, vyšnios, mėlynės, šilauogės ar pan.

Ingredientų kiekis numatytas maždaug vidutinio dydžio keptuvei arba kepimo formai (apie 25 cm skersmens). Kaip tokio dydžio pyragui, naudoju pakankamai daug gervuogių – apie 300 g. Tačiau uogų kiekį galima ir mažinti, jei mėgstate jų mažiau.

Keptuvėje ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą ir šokoladą.

Keptuvę su tirpintu sviestu ir šokoladu palieku kelias minutes atvėsti. Tuomet beriu cukrų ir mušu kiaušinius. Plakimo šluotele išmaišau masę iki vientisumo.
Pastebėsite, kad recepte esu nurodžiusi nuo 80 iki 120 g cukraus, tad jo kiekį galite reguliuoti pagal saldumo pamėgimą. Beje, gervuogės paprastai yra rūgštesnės uogos, tad tešlą galima daryti ir kiek saldesnę, o jei naudosite saldesnes uogas ar vaisius (pvz., šilauoges), cukraus galite dėti mažesnį kiekį.

Tuomet į keptuvę beriu miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Mentele arba šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka miltų.

Tešlą keptuvėje paskirstau tolygiu sluoksniu ir ant jos beriu uogas.

Keptuvę šaunu į orkaitę, kurią būnu iš anksto įkaitinusi iki 180 laipsnių be vėjelio ir kepu pyragą apie 35-40 min. Pyragą valgome dar karštą su vaniliniais ledais arba šaltu kreminiu graikišku jogurtu. Tačiau pyragas išlieka itin drėgnas ir atšalęs, tad abu variantai nenuvils.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU GERVUOGĖMIS

Sodrus ir itin drėgnas, labai šokoladinis pyragas su gervuogėmis (arba kitomis tinkančiomis uogomis: vyšniomis, avietėmis, mėlynėmis, slyvomis…). Dažniausiai jį maišau ir kepu tiesiog keptuvėje, kuri tinkama orkaitei. Taip sumažinu indų plovimą ir virtuvės tvarkymą.

Ingredientai

  • 100 g sviesto
  • 60 g juodojo šokolado
  • 80-120 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštas nesaldintos kakavos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių (be kaupo)
  • žiupsnis druskos
  • ±300 g gervuogių (galima keisti avietėmis, vyšniomis, mėlynėmis, šilauogėmis, slyvomis…)

Gaminimo eiga

  • Keptuvėje, kurią galima naudoti orkaitėje, ant mažos kaitros ištirpinu sviestą ir šokoladą.
  • Palieku keptuvę su sviestu ir šokoladu kelias minutes atvėsti. Tuomet į ją beriu cukrų ir mušu kiaušinius. Plakimo šluotele išmaišau, kol masė tampa vientisa.
  • Dabar beriu miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Mentele arba šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka miltų.
  • Tešlą tolygiai paskirtstau keptuvėje ir ant jos beriu gervuoges ar kitas pasirinktas uogas/vaisius.
  • Kepu iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio 35-40 min. Pyragą patiekiu dar karštą su ledais, tačiau ir atvėsęs jis lieka drėgnas ir labai skanus!

Atsakymai į “ŠOKOLADINIS GERVUOGIŲ PYRAGAS”: 6

  1. Egle parašė:

    5 stars
    Tobulas!

  2. Gerarda parašė:

    5 stars
    Superinis! Laabai derėjo gervuogių rūgštele😍

  3. Inesa parašė:

    5 stars
    Naudojau avietes – puikus pyragas. Rekomenduoju!

Komentuoti: Gerarda Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos