TRINTA MOLIŪGŲ SRIUBA SU KEPINTAIS AVINŽIRNIAIS

2020-09-15

Tokią trintą moliūgų sriubą išvirti labai paprasta, o ji savo skoniu nuneša į Rytų šalis, kurių turguose kvepia prieskoniais. Mėgstu ją ruošti pietums, nes pavalgę jaučiamės sotūs, bet ne apsunkę. Kai lauke atvėsta, moliūgų sriuba sušildo ir kaskart ją išvirusi galvoju, kodėl neverdu dar dažniau?

Sriuba kreminė, kvapni ir šilkinė, o kepinti avinžirniai suteikia sotumo ir paįvairina tekstūrą.

Sriubai mėgstu naudoti sviestinį moliūgą, bet puikiai tiks ir kitoks. Moliūgą kepu orkaitėje. Šis žingsnis labai pagilina sriubos skonį, negu vien tik verdant. Labai siūlau išmėginti, ypač jei dar nesate taip gaminę ir norite šildančios, sočios ir neapsunkinančios sriubos. Beje, prie šios sriubos tiesiog nerealiai tinka focaccia!

Pagrindiniai produktai, kuriuos naudoju šiam receptui

Ingredientai labai rudeniški ar net žiemiški, kaip ir sriubos skonis – labiausiai tokie patiekalai mane traukia šąlant orams, kai grįžus iš lauko skruostai būna atšalę, o rankų pirštai sako, kad jau laikas ieškoti pirštinių. Aš naudoju namuose gamintą kokosų pieną, kurį ruošiu iš kokosų drožlių. Žinoma, puikiai tiks kokosų pienas iš skardinės. Aš rinkčiausi natūralų, be priedų ir pilno riebumo. Tai suteiks sriubai daugiau kremiškumo ir šilkinio švelnumo. Avinžirnius dažnai verdu pati, bet kartais perku ir konservuotus, kad prireikus nedidelio kiekio, nereikėtų mirkyti ir virti vos poros saujų. Būtent tiek ir prireiks šiai sriubai – vienos skardinės arba stiklainėlio.

Saldus, standus, su riešutiniu poskoniu sviestinis moliūgas yra mano mėgstama daržovė

Moliūgui pjaustyti imu aštrų ir didesnį peilį, nes jis kietas ir pirmas pjūvis būna ne toks lengvas. Pjaunu skersai perpus ir šaukštu išskobiu sėklas. Tuomet nuskutu žievę skustuku. Nors atrodo, kad ji labai kieta, bet skustukas tikriausiai geriausias įrankis tokio moliūgo lupimui. Skutu kelis sluoksnius, kol atidengiu ryškiai oranžinį moliūgo minkštimą. Trečias žingsnis – supjaustyti abi puses maždaug 5-7 mm storio griežinėliais. Juos dedu į dubenį, apšlakstau alyvuogių aliejumi, barstau juodaisiais pipirais, čili dribsniais, druska ir išmaišau.

Stengiuosi sudėti taip, kad gabaliukai nebūtų vienas ant kito ir turėtų galimybę apskrusti

Moliūgų gabaliukus dėlioju į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Juos kepu apie 20-30 minučių įkaitintoje orkaitėje griliaus ir vėjelio rėžimu, nustačiusi 200 laipsnių temperatūrą. Kol jie kepa, ruošiu kitus ingredientus.

Šią rankomis dažytą lėkštutę pirkau kaip suvenyrą iš atostogų Turkijoje su mylima drauge

Prieskoniai – šios sriubos cinkelis. Tuo ji išsiskirs iš kitų. Naudoju kuminų ir kalendrų sėklas bei ciberžolę.

Susmulkinu svogūną, česnakų skilteles ir imbiero šaknį. Įkaitintame sriubos puode su alyvuogių aliejumi kepinu svogūnus, kol tampa auksiniai. Tuomet beriu česnakus, imbiero šaknį ir prieskonius. Pakepinu dar porą minučių, bet stengiuosi nesudeginti prieskonių, kad neapkrastų, o išskleistų savo kvapą ir skonį.

Kaip tik laikas iš orkaitės traukti moliūgus. Krečiu juos tiesiai į puodą, kur kepinau prieskonius.

Toliau kaitindama puodą supilu kokosų pieną. Laukiu kol užvirs.

Atsargiai rankiniu trintuvu sutrinu sriubą iki šilkinės tekstūros. Čia labai svarbu saugoti save, nes trinant tokiu būdu lengva apsitaškyti verdančiu skysčiu ir nusideginti. Sutrinta sriuba jau paruošta ir liko paskutinis žingsnis – pakepinti avinžirnius.

Į karštą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus beriu nusunktus avinžirnius, kario prieskonius ir druskos. Pakepinu ant didesnės kaitros, kol avinžirniai šiek tiek paskrunda.

Štai ir viskas! Sriubą serviruoju ant viršaus užberdama avinžirnius. Atrodo viliojančiai ir gal net įspūdingai. Labai kviečia ragauti. SKANAUS 🙂

TRINTA MOLIŪGŲ SRIUBA SU KEPINTAIS AVINŽIRNIAIS

Tokią trintą moliūgų sriubą išvirti labai paprasta, o ji savo skoniu nuneša į Rytų šalis, kurių turguose kvepia prieskoniais. Mėgstu ją ruošti pietums, nes pavalgę jaučiamės sotūs, bet ne apsunkę.

Ingredientai

  • 1 sviestinis moliūgas
  • Juodieji pipirai
  • Čili dribsniai *nebūtina
  • Alyvuogių aliejus
  • 1 svogūnas
  • 4-5 česnako skiltelės
  • Pusės nykščio dydžio imbiero gabaliukas
  • ½ šaukstelio maltų kalendrų sėklų
  • Šaukštelis kuminų sėklų
  • Šaukštelis maltos ciberžolės
  • Skardinė kokosų pieno
  • Skardinė konservuotų avinžirnių
  • Šaukštelis kario prieskonių
  • Druskos

Gaminimo eiga

  • Įjungiu orkaitę grilio ir vėjelio rėžimu nustatydama 200 laipsnių.
  • Moliūgą perpjaunu išilgai, išimu sėklas, nulupu ir supjaustau apie 1 cm storio riekelėmis. Jas dedu į dubenį, apšlakstau aliejumi, juodaisiais pipirais, čili dribsniais, druska ir išmaišau. Riekeles dėlioju kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepu orkaitėje kol lengvai apskrunda apie 20-30 min.
  • Susmulkintus svogūnus su alyvuogių aliejumi kepu sriubos puode, kol tampa auksiniai. Tuomet suberiu smulkintą imbierą, česnakus, kalendras, kuminą ir ciberžolę. Pakepinu dar porą minučių.
  • Į puodą sukrečiu iškepusius moliūgus ir supilu kokosų pieną. Sriubai užvirus sutrinu ją rankiniu trintuvu. Paragauju ir reguliuoju tirštumą (vandeniu), druskos kiekį ir aštrumą.
  • Karštoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus keletą minučių paskrudinu nusunktus avinžirnius, pabarstau druska ir kario prieskoniais.
  • Sriubą pilu į lėkštes ir ant viršaus užberiu karštų avinžirnių.

Atsakymų į “TRINTA MOLIŪGŲ SRIUBA SU KEPINTAIS AVINŽIRNIAIS”: 16

  1. Aiste parašė:

    Susigundziau. Bandysiu! 🙂

  2. Monika parašė:

    Labai skaniai atrodo 🙂 kaip tik moliugas pūpso namie.
    O ar avinžirnius lupate?

  3. Lina parašė:

    O jokio sultinio ar vandens nepilate?🤔

  4. Julija parašė:

    5 stars
    Ačiū už nuostabų receptą, sriuba patiko visai šeimynai. P. S. Labai gražios ir akiai malonios nuotraukos

  5. Skaistė parašė:

    O kiek laiko kepti paprasta moliuga?

  6. Aušra parašė:

    Skaniausia mano valgyta moliūgų sriuba! 🥰Ačiū labai už receptą⚘

  7. Ugnė parašė:

    Labai skani sriuba ♥️ Mano mažiesiems ne itin patiko, tai liko mamai daugiau ☺️ Ačiū už recepta 🙏

  8. Dovilė parašė:

    5 stars
    Ačiū už receptą! Vyras prieš vakarienę sakė ‘meh…moliūgai…’ bet paragavus reakcija ‘ooo geras’😆 – tai labai rekomenduoju!

Komentuoti: Ugnė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos