VARŠKĖS SPURGOS

2020-11-25

Jau porą metų mūsų šeima turi tradiciją, kurią vadiname SPURGADIENIU. Kas antrą penktadienį grįžę iš darželio ir baigę dienos darbus, mes kepame varškės spurgas! Vaikai šio vakaro labai laukia ir dažnai penktadienį vadina tiesiog spurgadieniu. Nepamenu, kaip tokia tradicija pas mus įsigyvavo, bet tikrai žinau, kad spurgas aš labai mėgstu ir pati spurgadienio laukiu ne ką mažiau, nei mano mažieji. Ne visi bandymai kepti spurgas man puikiai pavyko. Per tuos kelis metus bandžiau daug recepto variacijų, keičiau produktų santykius ir pačius produktus. Dabartinis mano receptas jau nusistovėjęs po daug eksperimentų ir galiu sakyti, kad keisti nieko jau nenoriu.

Man labai patinka ši tešla, nes spurgas formuoju nesitepdama rankų, tai yra ne delnais, o dviem šaukštais. Kai reikia gaminti karštame aliejuje, o aplink visa mano linksmoji kompanija, toks formavimo būdas man priimtinesnis, dėl mažesnės netvarkos ir daugiau kontrolės karštam aliejui, su kuriuo, kaip žinia, reikia elgtis labai atsargiai ir saugiai.

Receptą esu išbandžiusi daugybę kartų. Svarbiausias tešlos elementas čia varškė. Spurgoms renkuosi DVARO 9% riebumo varškę. Ji čia tinka tobulai, nes yra riebi, biri ir ne per daug drėgna. Dėl jos birumo tešlą užmaišyti labai lengva, nes nebus didelių grumstelių, kurie trukdytų spurgoms tinkamai iškepti. Dėl nedidelės varškės drėgmės spurgos pavyksta traškia plutele, drėgnu vidumi ir karštame aliejuje verda ramiai, be smarkaus spraigymosi. [reklama]

Spurgas mes valgome dar karštas, kai jų plutėlė super traški ir nespėjusi nei kiek suminkštėti. Žinoma, jos puikiai išsilaiko ir sekančiai dienai, jei netyčia lieka viena ar kita. Nors tai visai nedažnas atvejis :).

Spurgų tešlai reikia paprastų produktų: varškės, kiaušinių, kvietinių miltų, cukraus, druskos, kepimo miltelių ir vanilės (galima rinktis tiek vanilinį cukrų, tiek vanilės esenciją. Abiem atvejais stengiuosi rinktis natūralią vanilę).

Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanililinį cukrų arba vanilės esenciją. Išplaku šluotele iki lengvo suputojimo. Esu bandžiusi spurgas daryti su elektrinu plaktuvu, bet nerekomenduoju to daryti, nes spurgos pavyksta ne tokios, kaip tikiuosi.

Dabar į plakinį beriu varškę ir gerai išmaišau, pasmulkindama stambesnius gumulėlius, kad masė būtų tolygi. Nesmulkinu varškės iki kremo, nes man patinka, kai lieka smulkūs gumulėliai.

Paskutiniai – sausieji ingredientai. Beriu miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu, kol viskas susijungia ir masėje nebelieka sausų miltų.

Spurgoms formuoti naudoju du šaukštus. Tešla yra pakankamai lipni, todėl toks formavimo metodas nesusitepant rankų man labai patinka. Beje, taip spurgos paviršius nėra labai išlyginamas ir jos būna dar traškesnės, nei formuojant rankomis. Dar vienas privalumas!

Vienu šaukštu pakabinu maždaug norimo dydžio tešlos porciją ir gumulėlį skobdama perkeliu iš vieno šaukšto į kitą kelis kartus, kol jis tampa apytiksliai taisyklingos formos rutuliukas. Nebūtinai pasiekti tobulą formą, nes kepant spurgos pūsis ir forma pasitaisys.

Suformuotą rutuliuką atsargiai įleidžiu tiesiai į karštą aliejų. Spurgoms virti renkuosi ekologišką rafinuotą rapsų aliejų. Jis pakelia karštą temperatūrą ir yra tinkamas virimui. Spurgas vartau šakutės pagalba, kad iš visų pusių keptų tolygiai. Virimas aliejuje yra procesas reikalaujantis atidumo ir atsargumo dėl galimo nusideginimo! Svarbu turėti tai omenyje.

Kai spurgos iš visų pusių tampa viliojančiai auksinės, žnyplėmis arba kiaurasamčiu perkeliu jas ant grotelių (groteles padedu virš lėkštės), kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Rekomenduoju tokį būdą, nes jis ne tik sutaupo popierinių rankšluosčių ir yra draugiškesnis gamtai, bet ir spurgų plutelė išlieka labiau traški.

Spurgas ragaujam vos atvėsusias, dar karštas. Tokios mums pačios skaniausios. Beje, dažniausiai cukraus pudros nebarstau, nes saldumo mums pakanka :).

Spausdinti receptą
5 from 20 votes

VARŠKĖS SPURGOS

Tai mūsų šeimos tradicinių varškės spurgų receptas, ištobulintas per kelis metus. Labiausiai mėgstame valgyti jas dar karštas. Spurgų plutelė traški, o vidus drėgnas ir minkštas. Jas formuoju ne delnais, o dviem šaukštais, taip nesusitepdama rankų ir sau palengvindama virimo karštame aliejuje procesą. Beje, toks formavimo būdas sukuria dar traškesnę plutelę!

Ingredientai

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 2-4 šaukštai* cukraus (*nubraukti)
  • Šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės esencijos
  • 500 g riebios varškės (renkuosi DVARO, 9% rieb.)
  • 180 g kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio* druskos (*nubraukto)
  • 1,5 šaukštelio* kepimo miltelių (*nubraukto)
  • 1 litro aliejaus (renkuosi rafinuotą rapsų aliejų)

Gaminimo eiga

  • Dubenyje iki suputojimo išplaku kiaušinius, cukrų ir vanilę.
  • Beriu varškę ir gerai išmaišau, susmulkindama didesnius varškės gumuliukus.
  • Beriu miltus, druską ir kepimo miltelius. Išmaišau šaukštu iki vientisos masės.
  • Nedideliame puode įkaitinu aliejų.
  • Spurgas formuoju dviem šaukštais: vis perimdama tešlos gumuliuką iš vieno šaukšto į kitą, kol susidaro maždaug apvalus kamuoliukas. Jį atsargiai įleidžiu tiesiai į aliejų. Rutuliukas neturi būti tobulai apvalus, nes kepdamos spurgos pūsis ir jo forma pasitaisys. Į puodą nedėkite per daug spurgų, nes joms išssipūtus gali pritrūkti vietos.
  • Spurgas verdu pavartydama šakute, kol iš visų pusių tampa tolygiai auksinės. Tada jas kiaurasamčiu arba žnyplėmis perkeliu ant grotelių, kad nuvarvėtų riebalų perteklius ir plutelė nesuminkštėtų. Skanaujam po poros minučių, kai jos vos atvėsta.

Atsakymai į “VARŠKĖS SPURGOS”: 73

  1. Rimantė parašė:

    Pas šiandien irgi penktadienis – spurgadienis! Spurgos labai skanios, purios, traškios!!

  2. Dange parašė:

    5 stars
    Tobulybe!! Jau tiek kartu bandziau ir vis nesigaudavo. Sis receptas puikus ir spurgos nuostabios 🙂

  3. Greta parašė:

    5 stars
    Amelija, jos nerealios.! Skanesnių spurgų nesu kepusi.. 🙈

  4. Eglė parašė:

    Amelija,
    ačiū už puikų receptą! Gal žinote, kelias dienas virtas spurgas galima išlaikyti, kad nesugestų? Planuoju kepti dovanoms 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Labai prašau :).
      Mums spurgos skaniausios dar karštos arba tą pačią dieną. Jei kartais lieka, suvalgome antrą dieną, bet šiaip ta nėra tas kapinys, kurį rekomenduočiau laikyti kelias dienas. Nesuges, bet nebus tokios skanios :).

  5. Roneta parašė:

    5 stars
    Puikus užkandis, labai patiko! :)❤️

  6. Sandra parašė:

    5 stars
    Šiandien penktadienis! Ir aš iškepiau šeimynai spurgų! Labai nerealiai skanios gavosi ! Ačiū ❤️

  7. Margarita parašė:

    O ar tinka saulegrazu aliejus virimui?

  8. Agnė parašė:

    5 stars
    Sveiki, ačiū už greitą receptą. Spurgos gavosi labai skanios purios ir minkštos 😍. Bet kažkodėl visai nebuvo traškios, nesvarbu ar ilgiau ar trumpiau kepiau, vis tiek buvo vienodos. Kaip manote, kas padarė įtaką ir ką bandyti daryti kitaip kitą kartą. Ačiū🙏🏻

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki. Smagu, kad skonis buvo geras :). Labai įdomu dėl traškumo! Kiek kepu, būna traškios. Žinoma, kitą dieną traškumo nelieka, bet ypač kol dar vos šiltos, būna traški plutelė. Pastebėjau, kad naudojant kitokią varškę, gali skirtis rezultatas. Reikėtų sausos birios varškės. Galbūt naudojote šlapesnę, labiau kreminę varškę? Dar traškumui turi įtakos ir tešlos konsistensija. Stengiuosi jos nepermaišyti, kad liktų varškės gumuliukų. Tada spurgos paviršius būna grublėtas ir tie apskrudę nelygumai priduoda papildomo traškumo.

      • Agnė parašė:

        5 stars
        Sveiki dar kartą, po daugiau nei metų Užgavėnių proga pakartojau receptą. Šį kartą su Jūsų rekomenduojama varške. Tikrai spurgos gavosi labai traškios!! Labai skanu! Ačiū <3

  9. Ilona parašė:

    5 stars
    To-bu-la!
    Nesitikėjau, kad bus taip paprasta ir greita. Jei kažkas skaitote ir tingite, tai žinokit viens du ir jau burnoje tirpsta!

  10. Daiva parašė:

    Užgavėnių proga išsikepėm spurgų pagal Jūsų receptą. TOBULOS 🤤 Kol šiltos, tai tiesiog tirpsta burnoje. Labai greitas ir paprastas receptas, o rezultatas visiškas skanumėlis👏 ačiū, kad dalinatės 😊

  11. Marija parašė:

    5 stars
    Tobulos! Kepiau pirmą kartą gyvenime ir gavosi traškios, vidus minkštutis. Receptas tikrai labai paprastas . Tiesiog lydžiausi kaip skanu! ❤️

  12. Kamile parašė:

    Lana diena, susigundžiau ir as iškepti šeimynai spurgas, kol virė aliejuje, viskas gerai, tik išėmus laukan jos su bliūkšta, kodėl taip galėjo nutikti, gal kiaušinį per daug išplaukiau?? 🙈

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki :). Tikrai gali būti, kad dėl per stipriai išplakto kiaušinio, jei plakėt iki šviesių putų. Jei dar mėginsite, pamėginkite išplakti kiaušinius iki tol, kol jie tiesiog bus vientisi ir tikiuosi, kad viskas pavyks puikiai!

  13. Viktorija parašė:

    5 stars
    Aciū už skanias spurgytes!

  14. Živilė parašė:

    5 stars
    Skaniausias spurgyčių receptas🌿

  15. Renata parašė:

    Sveiki,

    Ar yra tekę gaminti šias spurgas su speltos miltais? Kaip manote, ar sugadins receptą?

  16. Giedre parašė:

    Retai kada rašau komentarus socialinėje erdvėje, bet šis receptas to vertas!!! Jos puikios skanios ir minkštos!

    P. S. Labai puiki svetainė!

  17. Jolanta parašė:

    Labai viliojantis receptas 🙂 Bet turiu klausimą – kur vėliau dėti panaudotą aliejų?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Aliejų tokiam kiekiui spurgų kepti naudoju bent 3-4 kartus. Po kepimo jį ataušinu ir perkošusi per sietelį laikau stiklainyje spintelėje iki sekančio kepimo. Po tiek kartų jį kaupiu didesnėje talpoje ir prikaupusi pilną talpą (naudoju 5 litrų plastikinį butelį nuo vandens), jį priduodu įmonei Biomotorai, kurie panaudotą aliejų surenka iš kavinių ir restoranų ir jį perdirba į biokurą. Kol prikaupiu 5 litrų talpą, praeina daug laiko!

  18. Jurga parašė:

    Nerealios spurgos. Įtraukiu į nuolatinius receptus 🙂

  19. Gabija parašė:

    Wow! Kepiau tikrai daug daug spurgų, begalės receptų išbandytų, bet ŠITOS!!!! Kažkas nerealaus, tirpsta burnoj tiesiog. <3

  20. Alina parašė:

    5 stars
    Ačiū už receptą! Gavosi puikios spurgos! Ir kaip lengvai ir greitai! Kažkada bandžiau kitą receptą – kažkaip nepavyko, tai turėjau baimę, kad spurgų gamyba yra ilgas ir sudėtingas procesas. Bet tik ne šių! Rekomenduoju net nepatyrusioms kulinarėms – ten nėra kas nepavyktų 🙂

  21. Sandra parašė:

    Šiandien kepėm ir dabar skanaujam su ☕
    Labai skanios spurgos! Turbūt skaniausios kokias esu kepus ir valgius. Visai šeimynai patiko 😍
    Iš išorės traškūs o vidus minkštas minkštas 🥰
    Kepsim dar ne kartą!

  22. Rūta parašė:

    5 stars
    Pačios skaniausios spurgos, kokias tik esu kepusi👌🏼Tiesiog tobulos! 5 stars iš 5!🌟

  23. Renata parašė:

    5 stars
    Nuostabios spurgos. Pirmą kart kepiau, nesitikėjau kad taip bus paprasta ir kad taip skanu🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Džiaugiuosi, kad taip patiko 🙂 Ačiū įvertinimą!

      • Ingrida parašė:

        O man nesigavo😒kai kepė buvo gražiai išsipūtusios,o tik ištraukus visiškai subliuško,kažin kodėl??

        • Amelija Kuzmarskė parašė:

          Kaip gaila! Taip galėjo nutikti jei naudojote ne sausą ir ne birią varškę. Pavyzdžiui, varškė kvadratiniuose pakeliuose po 180 g šiam receptui gali netikti. Naudojant drėgną varškę, reikėtų keisti sausųjų ingredientų proporcijas.

  24. Evelina parašė:

    Ką tik pirmą kartą gyvenime kepiau spurgas. Rašau valgydama. 🙂 Nerealiai skanu,greita ir paprasta. Tikrai nesitikėjau. Super, reikės ir mums penktadienius spurgadienius daryti, kai tai taip nesudėtinga! Ačiū!

  25. Gina parašė:

    5 stars
    Labai lengvai ir greitai pagaminamos👩‍🍳 O spurgos labai skanios!🤤👌 Taippat patiko idėja jas formuoti šaukštais, o ne rankomis😊

  26. Beatrice parašė:

    5 stars
    Labai skanios spurgytes, gal ir nesigavo labai apvalios, bet buvo labai skanu!

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Labai smagu, kad buvo skanios, ačiū 🙂 O dėl apvalumo – jei norisi labai gražios formos, galima ir rankomis formuoti. Tik jos taip greitai dingsta, kad dažniausiai forma lieka nespastebėta :))

  27. Simona parašė:

    Antra karta gaminu butent pagal si recepta, skonis nerealus, pirstukus visi apsilaizo, ka pavaisinu 🤍

  28. Loreta parašė:

    5 stars
    Kaip ir tikėjausi – spurgos gavosi puikios iš pirmo karto!
    Įtrauktos į pagrindinius receptus.
    Labai dėkinga už pasidalinimą.🧡

  29. Agnė parašė:

    Kepiau spurgas, viskas puikiai pavyko! Nuostabios 😍 tik pastebėjau kad kai kurios ne iki galo iškepė viduje, nors išorėje rudos gražios. Ką galiu daryti kitaip?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip smagu, kad pavyko :). Ačiū, kad parašėte. O jeigu viduje spurgos lieka ne visai iškepusios, reiškia, kad aliejus šiek tiek per karštas, taigi, truputį sumažinkite kaitrą.

  30. Egle parašė:

    5 stars
    Koks puikus receptas, ačiū, Amelija! Puikiai pavyko, sudėtinių dalių proporcijos tobulos! 🙂

  31. Eglė parašė:

    5 stars
    Wow, pavyko iš pirmo karto! Traški plutelė, o vidus kaip debesėlis… ačiū už puikų receptą! Kartosiu ir kitiems rekomenduosiu! 🤍🤍🤍

  32. Asta parašė:

    Sveika, Amelija.
    Gavosi puikios ir traškios, tik gal kiek mažokai cukraus dėjau (2v.š.), tai saldumo trūksta.

  33. Greta parašė:

    5 stars
    Nuostabus receptas!

  34. JŪRATĖ parašė:

    Labai patiko Jūsų spurgytės!
    Gaminau pirmą kartą.
    Ačiū

  35. Edita parašė:

    5 stars
    Žiaaauriai geros spurgos! Ačiū už puikų receptą!

  36. Edita parašė:

    Omg! Kiek anksciau esu gaminus, vis kokia nesamone gaudavosi. Sitos tobulos! Aciu ir vel!😊😊😊

  37. Adelė parašė:

    Sveiki, skonis tobulas, bet kodėl sukrenta? išėmus grazios, o pravėsta ir sukrenta nebeišsipūte būna. per mažai kažin kepimo miltelių?

Komentuoti: Amelija Kuzmarskė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos