APELSININIAI BISKOČIAI SU ANAKARDŽIAIS IR SPANGUOLĖMIS

2020-12-20

Pas jus atkeliauja dar viena valgomos dovanos idėja! Tai yra kvapnūs, gražūs ir traškūs apelsininiai biskočiai su anakardžiais ir spanguolėmis. Mėgstu kepti įvairius biskočius ne tik per žiemos šventes. Stengiuosi rečiau pirkti jau pagamintų kepinių ir, kai norisi, dažniau jų iškepti namuose pati. Biskočiai, kurie šiek tiek primena džiuvesėlius, yra mano mėgstamas pasirinkimas, nes:
1. visada pavyksta
2. iškepti neužtrunku
3. reikiamų produktų dažniausiai turiu
4. visa šeima juos mėgsta
5. jie gali būti labai ilgai laikomi sandariame stikliniame inde!

Ši biskočių versija pritaikyta Kalėdoms! Jie turtingi anakardžių riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios suteikia malonaus rūgštumo. Apelsinų žievelė ir prieskoniai atnešą šildantį žiemišką kvapą. Manau, kad tokios dovanos gavėjas tikrai turėtų apsidžiaugti! Jei norite, kad dovana būtų visiškai “extra”, galite padaryti vieną papildomą paskutinį žingsnį: iškeptus ir atvėsintus biskočius apšlakstyti tirpintu baltuoju šokoladu.

Smulkia tarkele nutarkuoju gerai nuplauto apelsino žievelę. Būtų puiku pasirinkti ekologišką apelsiną. Tarkuoju tik viršutinį oranžinį žievelės sluoksnį vengdama baltosios dalies, kuri yra karti.

Sausoje keptuvėje pakepinu anakardžius vis pamaišydama, kol jie šiek tiek apskrunda. Tai riešutams suteiks gilesnį skonį ir traškumo.

Tešlai maišyti naudosiu pastatomą maišytuvą, bet galima gaminti tiek rankomis, tiek su rankiniu maišytuvu. Į maišytuvo dubenį sudedu kokosų ir alyvuogių aliejus, rudąjį cukrų ir vanilės ekstraktą. Jį galima keisti vaniliniu cukrumi.

Plaku, kol masė šiek tiek pabąla ir cukrus pradeda tirpti. Vis plakdama į masę mušu po vieną didelį kiaušinį ir po kiekvieno gerai išplaku.

Dabar į tešlą sudedu nutarkuotą apelsino žievelę, cinamoną ir ciberžolę. Ciberžolė biskočiams suteiks gražią gelsvą spalvą ir suteiks papildomo skonio. Bet jei jos neturite, galite tiesiog praleisti. Vėl išplaku masę, kol prieskoniai gerai įsimaišo.

Į dubenį beriu miltus ir kepimo miltelius.

Maišau tešlą, kol jos tekstūra primena stambius trupinius.

Dabar rankomis į tešlą įminkau atvėsintus anakardžius ir spanguoles.

Tešla bus šiek tiek “netvarkinga” ir byrės. Ją perkeliu ant miltuoto stalo ir suformuoju rutulį. Jį padalinu į dvi lygias dalis.

Iš kiekvienos dalies suformuoju pailgą batoną primenantį kepalą. Šiek tiek suploju jų paviršių.

Abu “batonus” perkeliu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes.

Pasibaigus kepimo laikui, kepinius išimu iš orkaitės ir leidžiu atvėsti 1-2 minutes. Svarbu ilgai nelaukti! Kai jau galima rankomis liesti pravėsusius “batonus”, juos perkeliu ant pjaustymo lentos ir supjaustau į vienodo storios (apie 1,5 cm) riekeles. Pjaustymui pasirenku aštrų didelį peilį lygiais ašmenimis. Stengiuosi kuo mažiau sutrupinti riekeles. Jei leisite kepiniams ilgai aušti, jie pradės kietėti ir pjaustyti seksis daug sunkiau, nes riekelės trupės ir byrės.

Riekeles suguldau atgal į kepimo skardą ir dar kartą kepu tokio pat karščio orkaitėje apie 12-15 min. Iškepusius biskočius atvėsinu ir ragauju. O beje, jei ataušintus apšlakstysite tirpintu baltuoju šokoladu, nepasigailėsite!

Tokie sausainiai ilgiau nei mėnesį (ar net du) išsilaikys traškūs ir tinkami valgyti sandariame stikliniame inde.

Spausdinti receptą
5 from 7 votes

APELSININIAI BISKOČIAI SU ANAKARDŽIAIS IR SPANGUOLĖMIS

Šventinė, kvapni, turtinga riešutais ir spanguolėmis biskočių versija puikiai tinkama Kalėdinei dovanai. O gal tiesiog pasimėgauti su puodeliu kavos ar arbatos ir pajausti šildantį apelsininį ir cinamono kvapą, spanguolių rūgštumą, riešutų traškumą ir sausainio trapumą.

Ingredientai

  • 80 g anakardžių (apie 1/2 stiklinės)
  • 70 g džiovintų spanguolių (apie 1/2 stiklinės)
  • 1 apelsino žievelė
  • 60 g kokosų aliejaus
  • 60 g alyvuogių aliejaus
  • 130 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (arba 1,5 šaukštelio vanilinio cukraus)
  • 2 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės miltelių (nebūtina)
  • 400 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos

Gaminimo eiga

  • Nuo gerai nuplauto apelsino smulkia tarkele nutarkuoju oranžinę žievelės dalį. Stengiuosi netarkuoti baltosios dalies, kuri yra karti.
  • Sausoje keptuvėje pakepinu anakardžius ir atidedu, kad atvėstų.
  • Į dubenį sudedu kokosų ir alyvuogių aliejus, cukrų ir vanilę. Masę plaku, kol ji šiek tiek pabąla.
  • Toliau plakdama masę į ją įmušu po vieną kiaušinį ir gerai po kiekvieno išplaku.
  • Dabar sudedu apelsinų žievelę, cinamoną ir ciberžolę. Vėl išplaku.
  • Į masę keliauja miltai, kepimo milteliai ir druska. Ją maišau tol, kol tešla tampa stambių trupinių tekstūros.
  • Į tešlą dedu spanguoles ir ataušintus anakardžius, įminkau juos rankomis.
  • Tešlą dedu ant pabarstyto miltais stalo ir suformuoju rutulį. Jį padalinu į dvi lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuoju pailgą ritinį ir suploju paviršių, kad būtų panašus į batoną.
  • Abu "batonus" dedu į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepu įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 35 min.
  • Iš orkaitės išimtus "batonus" palieku atvėsti 1-2 minutes. Tuomet supjaustau juos aštriu dideliu peiliu be dantukų maždaug 1,5 cm storio riekelėmis stengdamasi jų nesutrupinti.
  • Riekeles suguldau atgal į kepimo skardą ir kepu dar kartą tokio pat karščio orkaitėje 12-15 min. Išimtus biskočius visiškai atvėsinu. Atvėsintus galima apšlakstyti tirpintu baltuoju šokoladu.

Atsakymas į “APELSININIAI BISKOČIAI SU ANAKARDŽIAIS IR SPANGUOLĖMIS”: 21

  1. Sandra parašė:

    5 stars
    Nerealūs Kalėdiniai sausainiai! Taip skaniai kvepia visi namai, net imbieriniai sausainiai prieš juos nublanksta. Tas skonių ir kvapų šokis burnoje tiesiog užburia 🥰

  2. Rūta parašė:

    5 stars
    Skonis puikus, o kvapas… wow, verta kepti vien dėl jo, ačiū:)

  3. Kamilė parašė:

    Amelija, ar čia man vienai gavosi šie biskočiai trapesni nei ankstesnieji?
    Dieviškai skanūs, noriu nuolat, bet vis vien galvoju, paklausiu, gal kažkas dar pastebėjo?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kamile, gali būti dėl trapumo. Receptas nėra identiškas ir dėl to gali jaustis skirtumas. Šie truputį saldesni, o dėl jo tikriausiai ir trapumas didesnis. Galima pamažinti cukraus, jei norisi mažiau trapumo :).

  4. Siesta parašė:

    5 stars
    Puikus receptas, nuostabi valgoma dovana 🙂 Ačiū.

  5. Monika parašė:

    Šitie yra nerealūs! Ačiū Jums už visus receptus ir idėjas dovanoti valgomas dovanas! Jau pakuojama šventiškai 6 litrai pagaminto svogūnų džemo, keturguba porcija biskočių, krekerių ir daug kepalų fokačijos! 🙂

  6. Vika parašė:

    5 stars
    Tiesiog tobuli 🙂

  7. Ieva parašė:

    Gavosi tiesiog nuostabiai! Ačiū už receptą!

  8. Justina parašė:

    Gavosi fantastiški, bus kartojami tikrai ne kartą:)

  9. Evelina parašė:

    5 stars
    Nerealūs!!!!

    Pasijutau tikra virtuvės profe, kai iškepiau:D

    P.s. recepte pamiršote paminėti kada ir kur dėti druską.
    Bet manau visi susigaudė ir taip 🙂

  10. Simona parašė:

    5 stars
    Kepu ne po vieną skardą per šventes jau antrus metus. Nuostabūs biskočiai!

  11. Kristina parašė:

    5 stars
    Kepiau biskočius pirmą kartą gyvenime, gavosi nuostabiai skanūs. Bus puiki dovana artimiesiems.😊🌲

Komentuoti: Evelina Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos