Keksai ir duonos ir tie kepiniai, kuriuos mano orkaitė “sutinka” tikriausiai dažniausiai. Kodėl keksai? Na, nes tešlą užmaišyti taip lengva, dažniausiai nereikia nieko “mandro”, galima naudoti visokiausius sezoninius vaisius ir daržoves (cukinijos, obuoliai, moliūgai, persikai, morkos…), o rezultatas labai skanus, niekad neužsistovi, o jei ir užsistovi kelias dienas, tai puikiai išsilaiko. Kadangi stengiuosi visokius desertus gaminti pati, o ne pirkti jau pagamintus (nes faina žinoti, ką į tešlą įmaišau ir kiek), tai keksai yra puikus sprendimas. Gabalėlis prie kavos ir šypsenėlė veide jau tiesiasi, haha :)).
Šįkart derinau du labai sezoniškus produktus: cukinijas ir persikus. Cukinijų užaugo man darže (ir mama jų nepagaili duoti), o persikai iš parduotuvės. Visad labai laukiu kaulavaisių sezono, nes persikai, nektarinai, slyvos yra vieni mėgstamiausių mūsų šeimynos vaisių. Ir man visai patinka, kad jie ne kaip kokie bananai, kurių lentynos kiaurus metus pilnos. Spėji pasiilgti, kažkaip labiau pasimėgauji ir gal labiau įvertini? Gerai, baigiu pliurpti. Šokit į recepto dėžutę arba gaminkim kartu su SKANIOM nuotraukom:
Pirmiausia pasiruošiu:
– nedideliais kubeliais supjaustau persikus ir pasveriu reikiamą jų kiekį – 200 g.
– šiaudelių arba burokine tarka sutarkuoju cukiniją ir pasveriu reikiamą kiekį – 300 g…
– ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą ir palieku jį ataušti.
Į didelį dubenį mušu kiaušinius, pilu cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Rankiniu arba pastatomu platuvu plaku iki balkšvų tankių putų. Tai gali užtrukti apie 5 minutes.
Į išplaktų kiaušinių masę pilu ataušintą sviestą ir dedu grietinę. Trumpai išplaku iki vientisumo. Daugiau plaktuvo šiai tešlai nebereikės.
Dabar į dubenį sudedu miltus, kepimo miltelius, cukinijas ir persikus.
Tešlą maišau naudodama mentelę ar medinį šaukštą kol nelieka sausų miltų.
Naudoju žiedinę kekso kepimo formą, kurią gausiai ištepu sviestu. Tešlą sukrečiu į ją. Galima naudoti ir kitokią kepimo formą, tik gali kisti optimalus kepimo laikas, priklausomai nuo pyrago aukščio.
Kepu iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 60 min., arba kol kekso viršus būna rusvai apskrudęs, o įsmeigus medinį pagaliuką jis neapsivelia šlapia tešla.
Iškepusį keksą iškart ištraukiu iš orkaitės ir išimu iš kepimo formos. Perkeliu ant grotelių, kur jį aušinu bent pusbalandį. Taip susiformuoja traški plutelė ir pjaunant keksas išlaiko savo formą. Štai ir viskas!