DEGINTAS BASKŲ SŪRIO TORTAS

2022-12-20

Jei mėgstat sūrio tortus, taip kaip juos dievinu aš, šis receptas turėtų tapti jūsų perliuku. Nes tortas tiesiog sunkiai nupasakojamai kremiškas, švelnus ir tirpstantis burnoje. Jis vadinamas degintu, nes kepamas daug aukštesnėje temperatūroje, nei kiti sūrio tortai. Dėl to jo viršus paskrunda iki tamsaus gintaro spalvos ir tai suteikia labai malonų vos kartų degintos karamelės poskonį, baisiai derantį prie kreminės tekstūros. Ir realiai sunku patikėti, bet jo gamybai užtrunku vos 15 minučių. Tiesiog visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku. Visas likęs darbas ir laikas atitenka orkaitei ir šaldytuvui. Tiesa, geriausia šį tortą kepti iš vakaro, nes reikia labai gerai atšaldyti, kad jis sustandėtų.

Gaminimo eigos aprašymas bus labai trumpas. Pagrindinis darbas yra sudėti visus ingredientus į plaktuvo indą ir gerai išplakti, kol ištirps cukrus.
Jeigu neturite plaktuvo, galite naudoti virtuvinį kombainą su peiliu apačioje arba elektrinį rankinį plaktuvą. Bet net ir naudodami didelį dubenį ir paprastą plakimo šluotelę ilgai neužtruksite.

Renkuosi 22 centimetrų skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą, nesistengdama tobulai išlyginti kraštelių. Popieriaus klostės šiam tortui suteikia būdingą išvaizdą – netobulus kraštelius.

Į formą su popieriumi supilu išplaktą masę. Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 minučių, kol torto viršus tampa tamsiai rudai apskrudęs ir jo kraštai stipriai iškyla.


Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu ir leidžiu ataušti kambario temperatūroje neišimdama iš formos. Katik iškeptas jis būna visai netvirtas ir liūliuoja pajudintas, panašiai kaip želė. Taip ir turi būti. Jis subliūkšta aušdamas – taip irgi turi būti. Kai pasiekia kambario temperatūrą, jį perkeliu į šalčiaušią šaldytuvo lentyną ir šaldau pernakt. Patiekiu tiesiai ant kepimo popieriaus, nulupusi popierių nuo kraštelių (galima apkirpti, jei taip norisi). Tortas labai minkštas, tad stengiuosi jį patiekti kuo šaltesnį, kad būtų lengviau atpjauti. Kambario temperatūroje jis minkštėja.

Šis tortas man asmeniškai vertas kiekvieno kąsnelio. Beje, jis puikiai laikosi šaldytuve savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat tinka šaldymui. Nuostabus nuostabus desertas!

Spausdinti receptą
5 from 17 votes

DEGINTAS BASKŲ SŪRIO TORTAS

Neįtikėtinai kremiškas, švelnus ir burnoje tirpstantis sūrio tortas, kurio gamybai sugaištu tik 15 minučių, o visą likusį darbą atlieka orkaitė ir šaldytuvas. Tiesa, kadangi jį reikia itin gerai atšaldyti, kad sustandėtų, geriausia kepti iš vakaro. Jis vadinamas degintu, nes kepamas aukštoje temperatūroje, palyginus su kitais sūrio tortais ir dėl to tampa tamsiai rudai paskrudęs. Tamsi plutelė suteikia švelnų kartumo poskonį, kuris puikiai dera su torto kremiškumu.

Ingredientai

  • 500 g maskarponės
  • 300 g kreminio sūrio
  • 5 kiaušiniai
  • 200 g grietinėlės (35% riebumo)
  • 220-280 g cukraus
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus ar kitokios vanilės
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • žiupsnis druskos

Gaminimo eiga

  • Visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku, kol ištirpsta cukrus.
    Jei neturite trintuvo, viską gerai išplakite dubenyje naudodami plakimo šluotelę.
  • Renkuosi 22 cm skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą. Nesistengiu idealiai išlyginti kraštų, nes popieriaus klostės suteikia šiam tortui būdingą išvaizdą: netobulus kraštelius.
  • Išplaktą masę supilu į torto formą su kepimo popieriumi.
  • Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 40 min., kol torto viršus paskrunda iki tamsiai rudos spalvos, o kraštai iškyla.
  • Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu iš orkaitės. Jis būna labai netvirtas ir dreba pajudintas panašiai kaip želė. Atvėsinu neišimdama iš formos kambario temperatūroje. Nenustebkite, kad tortas šiek tiek subliukš – taip ir turi būti. Vėliau jį perkeliu į šaldytuvo šalčiausią lentyna nakčiai. Tortas šaldytuve sustandėja, bet išlieka ypatingi kremiškas. Patiekiu kuo šaltesnį.
  • Tortas puikiai laikosi šaldytuve apie savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat labai tinka šaldymui.

Atsakymai į “DEGINTAS BASKŲ SŪRIO TORTAS”: 44

  1. Monika parašė:

    5 stars
    Kaip seniai norėjau baskų deginto sūrio pyrago, bet kažkodėl maniau, kad jis kažkoks sudėtingas. O šitas, wow, idealiai šventėms, kai norisi ne dirbt, o būti ilsėtis ir skaniai valgyti 😉😋 bandysiu!

  2. Kornelija parašė:

    5 stars
    Ačiū. Nuostabus tortas. Nesitikėjau, kad bus toks paprastas ir toks gardus. 😉

  3. Monika parašė:

    5 stars
    Kepiau Kalėdoms, labai skanus gavosi, tirpstantis burnoje, o svarbiausia tiek mažai laiko jam!!! Ačiū už receptą, Amelija 🫶

  4. Simona parašė:

    5 stars
    Kepiau šį tortą Kalėdom, nes su mažu lelium nenorėjau apsiimti sudėtingu receptu. Torto neliko iškart, o šiandien jau iškepiau antrą. Tikrai nuostabus pastangų ir rezultato santykis 🙂

  5. Asta parašė:

    5 stars
    Tobulas tortas! Kepiau jau du kartus. Visi liko sužavėti. Kepsiu tikrai dar ne kartą ☺️

  6. Erika parašė:

    5 stars
    Du kartus kepiau ir jau nusipirkau produktų trečiam kartui 😀 Taip paprastai pagaminamas, o toooks skanus! Lengva padaryti įspūdį svečiams 😊

  7. Rima parašė:

    5 stars
    Laaaabai gardus!

  8. Inga parašė:

    Sveiki, kokį kremini sūrį naudojote?

  9. Julija parašė:

    5 stars
    Labai paprastas receptas, bet skonis nepakartojamas. Tai retas atvejis, kai receptas kartojamas mūsų šeimoje.

  10. Evelina parašė:

    Sveiki ☺️ Viską dariau pagal receptą, tik kažkodėl torto kraštai kiaušinio skonio, tik vidurys skanus…
    Masė buvo išmaišyta tikrai gerai, galbūt numanote kodėl taip nutiko? 🤔

  11. Sandra parašė:

    5 stars
    Be jokio gailesčio 5 žvaigždutės už nuostabaus skonio ir sudėtingumo santykį. Įvertintas kaip skonio bomba tiek šeimoje, tiek kolegų.ačiū už receptuką 🥰

  12. Eglė parašė:

    5 stars
    Nuostabus 🙂

  13. Viktorija parašė:

    Tobulas šitas, jau patapo mano visad tiekiamų svečiams, lengva pagaminti, ir labai skanus🤩🥰😍🤤

  14. Vitalijus parašė:

    5 stars
    Superinis🤩

  15. Rūta parašė:

    5 stars
    Pyragas- neišpasakyto gardumo. O tai, kad nereikia ypatingų įgūdžių jam gaminti- išvis- fanastika! Ačiū už recepto paviešinimą. Kažin, jei mažiau apskrustų- gal nebūtų neiškepęs, tiesiog labiau kremiškas? Kažkaip tie nurudę kraštai nelabai žavi

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Dėkui, smagu, kad patiko :). Ačiū! Deginti krašteliai ir paviršius yra šio iš Baskų krašto kilusio pyrago autentiški ypatumai, bet, žinoma, jei nepatinka, galima bandyti kepti ir trumpiau. Tačiau galimas daiktas, kad centras neiškeptų tokiu atveju.

  16. Paulina parašė:

    5 stars
    Damn! Tobulas!

  17. Odeta parašė:

    5 stars
    Ačiū, Amelija! Nuostabus, greitai pagaminamas tortas :))

  18. Lina parašė:

    Kepiau 210 temperatūroje 35 min, bet jis man gavosi juodas, net viršus atšoko 🤔 žiūriu į jūsų tokios gražios spalvos🤔

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kiekviena orkaitė yra skirtinga, galbūt jūsiškė kaitina stipriau, nei maniškė. Jei kepčiau kitąkart, pyragą statyčiau į žemesnę orkaitės lentynėlę, kad viršus taip nedegtų 🙂

  19. Vidmantas parašė:

    5 stars
    Nuostabus pyragas, kepu jau antrą kartą ir vis nustebinu savo kolektyvą kulinariniais gabumais. Ačiū Amelija už puikius receptus 👌

  20. Rūta parašė:

    5 stars
    Kadangi pati prieš gamindama skaitau komentarus, tai kas dar galvojat, ar gamint ar ne-tikrai taip, ir geriausia nusipirkt produktų iškart dviems 😂 gaminom Kalėdom kartu su 3-mečiu sūnum, tai recepto paprašė VISI ragavę šio torto.
    Tikrai labai skanus ir žiauriai lengvai pagaminamas !

  21. Agnė parašė:

    5 stars
    Kepiau jau tris kartus ir visi, kas ragavo, be galo gyrė! Dabar noriu gaminti mažesnėje formoje, tai manau iš pusės recepto darysiu, tik įdomu ant kiek trumpiau reikėtų kepti?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      O, kaip smagu, kad taip patiko 🙂 Na, kepimo laikas priklausys nuo formos dydžio, pyrago aukščio. Sunku atsakyti tiksliu skaičiumi. Bandykite pasiektti tokį pati efektą, kaip ir kepant didesnį – kad kraštai iškiltų, o vidurys dar ne; kad dar drebėtų judinamas, kol dar karštas.

Komentuoti: Amelija Kuzmarskė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos