Viena skaniausių “uogienių”, kurią ruošiu vėlyvą rudenį, kai moliūgų sezonas yra savo viršūnėje. Rudeniška, prieskoninga, tiršta be papildomų tirštiklių. Moliūgų sviestas tinka prie blynų, vaflių, varškėčių, košės, granolos dubenėliuose, su jogurtu, vaške… Ir žinoma, populiariausiai žieminei “pumpkin spice latte” kavai ruošti. O ką jau kalbėti apie mano mylimą MOLIŪGINĮ TIRAMISU arba MOLIŪGINIUS KEKSIUKUS SU DEGINTU SVIESTU. Abiems šiems receptams taip pat prireikia moliūgų sviesto.
Ypač mėgstu sviestui sunaudoti po Helovyno likusius skabtuotus moliūgus, kurie, dažnu atveju, juk iškeliauja į šiukšlyną. Moliūgų sviestui ruošti naudoju moliūgų piurė, kurią pasigaminti labai paprasta. Visą procesą esu aprašiusi ČIA.
Moliūgų sviestui prireiks prieskonių. Jie suteikia ypatingo aromato ir padaro šį sviestą rudens ir žiemos uogienių nugalėtoju. Prieskoniai, kuriuos renkuosi čia: cinamonas, imbierai, kardamonai, muskatai ir gvazdikėliai. Naudoju grynus prieskonius, o ne jau paruoštą mišinį. Stengiuosi kiek įmanoma dažniau prieskonius susimalti pati, nes, pavyzdžiui, katik tarkuotas muskatas yra tiesiog dieviško, daug stipresnio, aromato, nei sumaltas seniai. Prieskonius galima koreguoti pagal skonį: gal pridėti juodųjų pipirų, gal tiesiog naudoti meduolių prieskonių mišinį. Ragaukite naudodami mišinius, nes kai kurie meduolių prieskonių mišiniai yra gan aitrūs. Taigi, reikia nepadauginti.
Taip pat prireiks dar kelių priedų. Tai yra citrinos sultys, apelsinų arba obuolių sultys, rudasis cukrus ir medus.
Gamyba itin paprasta – visus ingredientus ir prieskonius sudedu į puodą ir kaitinu ant vidutinės/mažos kaitros vis pamaišydama, kol užverda. Užvirus leidžiu masei paburbuliuoti apie 15 minučių arba dar ilgiau, jei noriu, kad sviestas labiau sutirštėtų.
Išvirusį moliūgų sviestą konservuoju kaip įprastas uogienes, kad galėčiau laikyti sandėliuke per žiemą. Dalį dedu tiesiai į šaldytuvą greitesniam sunaudojimui. Taip pat jis tinkamas ir šaldymui.
Tobulas receptas, ačiū už skanias idėjas 😊
Labai prašau 🙂 Ačiū, kad parašėte atsiliepimą!
Tobulai ! Nurungia ir obuolienę 👌
Neturėjau pavienių prieskonių, tad naudojau meduoliams skirtą mišinuką.
Tikrai dar kartosiu 😊
Kaip smagu, kad patiko 🙂 Ačiū už atsiliepimą!