Tie keli mėnesiai per metus, kai turime lietuviškų pomidorų iš savų šiltnamių, yra ypatingi mano virtuvėje. Gal kažkas pasakytų, kad susižavėjimas pomidorais perdėtas, bet aš esu iš tų, kurie myli umamišką, saldžiai rūgštų naminių pomidorų skonį. Tad ir dar vienas pomidorinis receptas pravers mano receptų archyvuose ir bus kartojamas ne kartą. Šįkart tai trapios, sviestinės tešlos tarta su pomidorais ir varškės sūriu. Ragaudama iškeptą tartą svarsčiau, ką reikėtų pridėti ar pakeisti. Na ir nieko! Man asmeniškai ji nuostabi. Tokį patį atsakymą gavau ir iš kitų ragavusių. Iškepti pomidorai atsiskleidžia dar saldžiau ir intensyviau, o sviestinė trapi tešla suteikia jiems pagrindą. Pabaigoje ant iškepto tarto gausiai užberiu trupinto DVARO varškės sūrio su kmynais, kuris atneša malonaus kremiškumo ir švelnumo. Tobula… Kepiau jau kelissyk ir planuoju kepti dar. Gal išbandysit ir jūs?
Pradedu nuo trapios sviestinės tešlos: į didelį dubeni beriu miltus, druską ir šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Jį galima ir sutarkuoti, jei norisi greitesnio proceso. Jei sviestas yra minkštokas, rekomenduoju jį šiek tiek palaikyti šaldiklyje, kad būtų tikrai šaltas.
Tešlos gamyba kombaine: tešlą galima gaminti ir maisto kombaine. Tokiu atveju visus tešlos ingredientus sudedu į kombaino indą su peiliu apačioje ir pulsuodama malu, kol gaunu stambius grumstus. Tuomet tešlą išpilu ant stalo ir rankomis suminkau į vieną plokščią diską.
O jeigu gaminu rankomis, tarp pirštų trinu miltus ir sviesto gabalėlius kol miltai tampa panašūs į drėgną smėlį ir nebelieka didesnių sviesto gabalėlių.
Dabar ant “drėgno smėlio” sudedu šaltą grietinę ir minkau tešlą tol, kol ji susijungia ir nebetrupa.
Iš tešlos suformuoju vieną šiek tiek plokščią diską. Jei tešla nėra lipni, ją kočioju iškart. Jei su minkymu užtrukau ir tešloje esantis sviestas patirpo, tešla gali būti per minkšta ir per lipni kočiojimui, tuomet ją įdedu į šaldytuvą, kad pusvalandį pastingtų ir kočioju tada.
Kočioju tiesiai ant kepimo popieriaus lapo. Stengiuosi išgauti maždaug taisyklingą apskritimą, kurio storis yra apie 4-5 milimetrai. Tada dubenėlyje išplaku kiaušinį ir plakiniu gausiai aptepu tešlą. Pasilieku tik šiek tiek plakinio, kurį panaudosiu būsimiems tartos krašteliams aptepti.
Pomidorus supjaustau maždaug pusės centimetro storio juostelėmis ir išdėlioju juos vieną šalia kito ant tešlos, palikdama apie 3-4 centimetrų laisvą kraštelį, kad galėčiau užlenkti kraštelius.
Ant pomidorų užberiu šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Užlenkiu tartos kraštelius, kad kepamų pomidorų sultys neišbėgtų. Kraštelius aptepu likusiu kiaušinio plakiniu ir pabarstau sezamų sėklomis.
Tartą dedu tiesiai į jau įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu 30 minučių. Pasibaigus kepimo laikui, įjungiu rėžimą su vėjeliu ir tokioje pat temperatūroje kepu dar 5 minutes.
Kol tarta kepa, riekelėmis supjaustau varškės sūrį. Pasirinkau DVARO varškės sūrį su kmynais. Puikus sūris, kurio net nenoriu kepti šiuo atveju. Supjausčius plonomis riekelėmis jį nesunku sutrupinti dideliais trupiniais, kurie tartai suteiks ne tik kremiškumo, papildomų baltymų, kmynų prieskonį, bet ir malonios tekstūros bei švelnumo. [reklama]
Pasibaigus kepimo laikui, ištraukiu tartą iš orkaitės.
Tiesiai ant karštos tartos beriu varškės sūrio trupinius.
Paskutinis žingsnis – ant viršaus užlašinu skysto medaus. Patiekiu iškart dar karštą arba atvėsusią. Abu variantai ypatingai skanūs.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO prekiniu ženklu – reklama.
Paprastas ir greitas receptas, o rezultatas labai skanus 😊
Kaip ir visi kiti, taip ir šis jūsų receptas yra NUOSTABUS!!! Tobula, pomidorai taip tinka, o varškės sūris išvis nerealiai papildo🤤
Nuostabu, labai džiaugiuosi, kad taip patiko. Ačiū labai, kad parašėte 🙂
Šio vakaro atradimas! Buvo tobulas! Ačiū ačiū!:))
LABAI džiaugiuosi 🙂 Ačiū, kad parašėte atsiliepimą