Mano mėnesis Balyje jau skaičiuojas paskutines dienas ir mintimis pradedu vis dažniau grįžti namo. Yra ilgas sąrašas, ko pasiilgau, bet jį apibendrinčiau fraze “tiesiog namų”. Yra ir kita pusė, kuri mintyse rezga svajonę pagyventi tropikuose ilgiau, kai vaikai baigs mokyklą ir galėsime keliauti tik dviese. Čia gera, karšta, spalvota, tad ir receptą šįkart turiu jums gaivų: spalvingas traškias salotas, kuriose dera mano mėgstamiausi skoniai – sūrumas, saldumas ir rūgštumas. Dar svarbu, kad būtų traškių momentų. Nepasibodėjau į savo lagaminą įsimesti “mažulį” dviejų kilogramų lietuvišką šaltai rūkytą kumpį, nes iš praėjusių kelionių žinojau, kad čia gauti tokios mėsytės labai sunku arba labai brangu. O aš visada išvykusi ilgesniam laikui pasiilgstu mūsų tradicinių lietuviškų produktų. Ir gimė puiki idėja, kurią padiktavo vietinis šviežių daržovių ir fantastiškų vaisių asortimentas: salotos su mangais ir kumpiu. Skanumas įvyksta tada, kai sūrus lengvo dūmo aromato kumpis susidraugauja su šviežiomis daržovėmis, saldžiu ir kreminiu mangu, tada šen bei ten pasitaiko traškus žemės riešutėlis (čia Balyje jie tiesiog nuostabūs!) ir visa tai gauuuusiai aplieta šviežiai spaustomis laimų sultimis. Išbandykit, nes neužtruksit, o tikiu, kad nepasigailėsit :).
Reikiami produktai ne visai atspindi dabartinį Lietuvos žiemos sezoną, tačiau visko nesunkiai gausite parduotuvėse. Kartais man ir žiemos sezonu norisi kažko gaivaus ir šviežio, o ypatingai kai pavasario laukimas būna maksimaliai sustiprėjęs. Nepraleiskit kokybiško šaltai rūkyto kumpio, jis – salotų vinis. Rinkausi Biovelos “Juodąjį kumpį”, kurį mėgstu jau seniai – pamenu, prieš daug metų (taip vadinu gyvenimo laikotarpį, kai dar neturėjau vaikų), gavau dovanų tokį didžiulį dviejų kilogramų “Juodąjį kumpį”. Iki šiol pamenu, kaip vieną įspūdingesnių dovanų. Ir vėl gavau tokį kumpį dovanų prieš išvykstant į kelionę nuo partnerių Biovela, kurie jį ir gamina. Nuostabiai apsidžiaugiau, kumpį kroviau į lagaminą ir buvau tikra, kad sėdėdama po palme po poros savaičių skaniai jį kramsnosiu, mintyse vardindama kitus lietuviškus produktus, kurių tradiciškai pasiilgstu išvažiausi ilgesniam laikui (lietuviški jogurtai, varškė, duona…). Žinoma, nebūtina pirkti tokio dydžio kumpio, jei norisi pasigaminti šias salotas. Parduotuvėse rasite jau pjaustytą “Juodąjį kumpį” įprastesnio dydžio pakuotėse :).
Į lėkštę dedu salotas, šiaudeliais pjaustytas paprikas, mangus ir svogūnus bei pusmėnuliais pjaustytus agurkus (jei agurko žievelė kieta, jį nuskutu, o jei viduje sėklos stambios, jas išskobiu naudodama šaukštelį).
Imuosi kumpio: jį taip pat pjaustau šiaudeliais ir dedu į lėkštę.
Ant viršaus beriu riešutus, šlakstau aliejų ir užspaudžiu laimo sultis. Jei dar norisi – šiek tiek juodųjų pipirų. Salotos paruoštos!
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Biovela, reklama