Tokią trintą moliūgų sriubą išvirti labai paprasta, o ji savo skoniu nuneša į Rytų šalis, kurių turguose kvepia prieskoniais. Mėgstu ją ruošti pietums, nes pavalgę jaučiamės sotūs, bet ne apsunkę. Kai lauke atvėsta, moliūgų sriuba sušildo ir kaskart ją išvirusi galvoju, kodėl neverdu dar dažniau?
Sriubai mėgstu naudoti sviestinį moliūgą, bet puikiai tiks ir kitoks. Moliūgą kepu orkaitėje. Šis žingsnis labai pagilina sriubos skonį, negu vien tik verdant. Labai siūlau išmėginti, ypač jei dar nesate taip gaminę ir norite šildančios, sočios ir neapsunkinančios sriubos. Beje, prie šios sriubos tiesiog nerealiai tinka focaccia!
Ingredientai labai rudeniški ar net žiemiški, kaip ir sriubos skonis – labiausiai tokie patiekalai mane traukia šąlant orams, kai grįžus iš lauko skruostai būna atšalę, o rankų pirštai sako, kad jau laikas ieškoti pirštinių. Aš naudoju namuose gamintą kokosų pieną, kurį ruošiu iš kokosų drožlių. Žinoma, puikiai tiks kokosų pienas iš skardinės. Aš rinkčiausi natūralų, be priedų ir pilno riebumo. Tai suteiks sriubai daugiau kremiškumo ir šilkinio švelnumo. Avinžirnius dažnai verdu pati, bet kartais perku ir konservuotus, kad prireikus nedidelio kiekio, nereikėtų mirkyti ir virti vos poros saujų. Būtent tiek ir prireiks šiai sriubai – vienos skardinės arba stiklainėlio.
Moliūgui pjaustyti imu aštrų ir didesnį peilį, nes jis kietas ir pirmas pjūvis būna ne toks lengvas. Pjaunu skersai perpus ir šaukštu išskobiu sėklas. Tuomet nuskutu žievę skustuku. Nors atrodo, kad ji labai kieta, bet skustukas tikriausiai geriausias įrankis tokio moliūgo lupimui. Skutu kelis sluoksnius, kol atidengiu ryškiai oranžinį moliūgo minkštimą. Trečias žingsnis – supjaustyti abi puses maždaug 5-7 mm storio griežinėliais. Juos dedu į dubenį, apšlakstau alyvuogių aliejumi, barstau juodaisiais pipirais, čili dribsniais, druska ir išmaišau.
Moliūgų gabaliukus dėlioju į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Juos kepu apie 20-30 minučių įkaitintoje orkaitėje griliaus ir vėjelio rėžimu, nustačiusi 200 laipsnių temperatūrą. Kol jie kepa, ruošiu kitus ingredientus.
Prieskoniai – šios sriubos cinkelis. Tuo ji išsiskirs iš kitų. Naudoju kuminų ir kalendrų sėklas bei ciberžolę.
Susmulkinu svogūną, česnakų skilteles ir imbiero šaknį. Įkaitintame sriubos puode su alyvuogių aliejumi kepinu svogūnus, kol tampa auksiniai. Tuomet beriu česnakus, imbiero šaknį ir prieskonius. Pakepinu dar porą minučių, bet stengiuosi nesudeginti prieskonių, kad neapkrastų, o išskleistų savo kvapą ir skonį.
Kaip tik laikas iš orkaitės traukti moliūgus. Krečiu juos tiesiai į puodą, kur kepinau prieskonius.
Toliau kaitindama puodą supilu kokosų pieną. Laukiu kol užvirs.
Atsargiai rankiniu trintuvu sutrinu sriubą iki šilkinės tekstūros. Čia labai svarbu saugoti save, nes trinant tokiu būdu lengva apsitaškyti verdančiu skysčiu ir nusideginti. Sutrinta sriuba jau paruošta ir liko paskutinis žingsnis – pakepinti avinžirnius.
Į karštą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus beriu nusunktus avinžirnius, kario prieskonius ir druskos. Pakepinu ant didesnės kaitros, kol avinžirniai šiek tiek paskrunda.
Štai ir viskas! Sriubą serviruoju ant viršaus užberdama avinžirnius. Atrodo viliojančiai ir gal net įspūdingai. Labai kviečia ragauti. SKANAUS 🙂
Susigundziau. Bandysiu! 🙂
Jėga. Papasakokit, kaip pavyko poto 🙂
Labai skaniai atrodo 🙂 kaip tik moliugas pūpso namie.
O ar avinžirnius lupate?
Ne, nelupu :).
O jokio sultinio ar vandens nepilate?🤔
Taip, ketvirtame recepto punkte nurodyta, kad tirštumą reguliuoju vandeniu :). Žinoma, galima ir naudoti ir sultinį.
Ačiū už nuostabų receptą, sriuba patiko visai šeimynai. P. S. Labai gražios ir akiai malonios nuotraukos
Kaip džiaugiuosi :). Ačiū labai!
O kiek laiko kepti paprasta moliuga?
Tiek pat, jei pjaustysite panašaus storio gabalėliais :).
Skaniausia mano valgyta moliūgų sriuba! 🥰Ačiū labai už receptą⚘
Fantastikaaa :)). Labai džiaugiuosi! Ačiū už komentarą 🙂
Labai skani sriuba ♥️ Mano mažiesiems ne itin patiko, tai liko mamai daugiau ☺️ Ačiū už recepta 🙏
Džiaugiuosi, kad jums patiko 🙂
Ačiū už receptą! Vyras prieš vakarienę sakė ‘meh…moliūgai…’ bet paragavus reakcija ‘ooo geras’😆 – tai labai rekomenduoju!
O, koks fainas įvertinimas! Ačiū! 🙂