Atėjo vasara, šiltesni orai, daugiau šviežių uogų, vaisių ir daržovių. Išties norisi lengvesnio maisto, bet kas pasakys, kad “vasarą tai man nebesinori desertų”? Tikrai ne aš :). Visgi tikra tiesa, kad tokiu metu noriu gaivesnių skonių, puresnių tekstūrų, lengvai transportuojamų desertų, kuriuos galima įsimesti į paplūdimį ar pasivaikščiojimus. Apsimeskim, kad netikėta, jog turiu būtent šiuos reikalavimus atitinkantį receptą: jogurtiniai šilauogių keksiukai. Keksiukai yra klasika. Rodos, toks paprastas kepinys! Bet kas iš mūsų nėra valgęs sauso ir sprangaus keksiuko? Spėju, visi esam. Deja. Nes GERAS keksiukas yra džiuginantis ir atnešantis pasimėgavimą skanėstas. Jei jūsų “keksiukinė” patirtis liūdnoka, siūlau reabilituoti ją su šiais LABAI drėgnais ir puriais, gaivų citrininį poskonį paliekančiais jogurtiniais keksiukais su šilauogėmis. Garantuoju, jie išliks drėgni net praėjus kelioms dienoms po kepimo (jei tik laikysitės recepto nurodymo ir sandariai juos laikysite, hehe). Pabandom?
Net jei neklausiate, kaip man pavyksta iškepti drėgnus keksiukus, vistiek papasakosiu. Didžioji drėgnumo paslaptis čia slypi jogurte. Jo tešlai reikės išties daug, t.y. viso didžiojo indelio ekologiško natūralaus BIOS jogurto. Šis jogurtas yra skystesnės konsistencijos, nei graikiški jogurtai, turi smagiai malonią rūgštelę ir krūvą bifidobakterijų. Esu natūralių jogurtų mėgėja ir nuolatinė jų valgytoja, taigi pastebėjau, kad ir čia vyksta sezoniškumas: žiemos metu man norisi tirštesnių, kremiškesnių jogurtų, o vasarą daug dažniau perku gaivų BIOS jogurtą. Beje, jis be laktozės, kam tai aktualu. Receptą pritaikiau “patogiam” apsipirkimui: prireiks viso didžiojo indelio BIOS jogurto (370 g) ir viso mažojo pakelio DVARO sviesto (150 g). Juk smagu, kai pakuotėje nelieka lašelio jogurto ar mažo gabalėlio sviesto. O ir sverti reikės mažiau. Kepam 🙂
Pasiruošiu: įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio bei ištirpinu sviestą, kad jis būtų ataušęs, kai reikės naudoti tešlai.
Į dubenį mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku rankiniu arba elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol gaunu tirštas balkšvas putas.
Į kiaušinių masę dedu jogurtą, ataušintą tirpintą sviestą ir citrinos žievelę. Energingai išmaišau iki vientisos masės.
Dabar į tešlos dubenį supilu miltus, kepimo miltelius, druską bei šilauoges. Tešlą ramiais sukamaisiais judesiais išmaišau šaukštu, kol nelieka sausų miltų. Stengiuosi nepermaišyti.
Į keksiukų formą sudedu popierėlius arba ją gausiai ištepu sviestu. Tešlos pridedu maždaug sulig formelių viršumi, kad iškepus gaučiau iškilusią keksiuko kepurėlę.
Kepu jau įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 22-27 min. Kepimo laikas priklauso nuo keksiukų formelių dydžio ir kiekvienos orkaitės. Kai keksiukų viršus iškyla ir šiek tiek apskrunda, galima patikrinti į keksiuko centrą įsmeigiant medinį pagaliuką. Jei jis ištraukiamas sausas – keksiukai iškepė, jei šlapias, dar prireiks kelių minučių kepimo.
Iškeptus keksiukus ištraukiu iš formos ir ataušinu ant grotelių. Galimai didžiąją dalį suvalgome iškart dar karštus :). Keksiukus ataušinus ir įdėjus į sandarų indą, jie išlieka drėgni dar kelias dienas.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su prekės ženklu BIOS. Reklama.
Ar tiktu naudoti vietoj kvietiniu miltu migdolu miltus ir vietoj cukraus – medu?
Na, tai būtų visai kitas receptas ir reikėtų keisti ingredientų proporcijas bei pasitelkti papildomų produktų, kad rezultatas būtų panašus :). Kadangi taip nebandžiau, negaliu patvirtinti, kad pakeitimai pavyktų.
Šiandien iškepiau. 100 balų – sviestiškumą atsveria mėlynių gaiva, ne per saldūs, drėgni.
O, kaip džiaugiuosi, labai ačiū už atslipeimą 🙂
Kepiau vakare, po darbų, pavargus, aplink vaikai zyzė, galvojau gausis “belekas”, bet taip knietėjo pabandyt. Reziumė – man pusryčiams liko vienas keksiukas išsaugotas, vos spėjau paragaut gabaliuką kaip išgaravo nuo stalo. Šiaip vaikai nevalgo keksiukų, bet šie buvo išimtis! Raitojuos rankoves antram raundui 😁😍 P.S. Idealiai subalansuotas cukraus kiekis recepte, ačiū!!!
Kaip smaguuuu, kad taip patiko :). Ir labai malonu, kad radote laiką parašyti atsliepimą, esu dėkinga.
Puikūs, ačiū!
AČIŪ 🙂
Kaip manote ar šaldytos šilauogės tiktų?
Tikrai taip, tiktų. Naudokite neatšildytas, kuo kietesnes, kad neištižtų maišant tešlą 🙂
Laba diena. Turiu gliuteno netoleravimą gal žinote ar galiu kepti su ryžių ar kukurūzų miltais?
Dėkoju už atsakymą😊
Sveiki 🙂 tokiu atveju bandyčiau kepti su begliuteniu miltų mišiniu, specialiai paruoštu naudoti kepimui. Pvz.: Schar ar pan.
Kepiau. Nuostabūs keksiukai!! 😍💐
Džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Ar nėra klaidos su kepimo milteliais?? Gal vis tik 1 arbatinis šaukštelis??
Ne, nėra. Šaukštas, nubrauktu kaupu.
Kepiau mūsų bendruomenės šventei visi liko sužavėti 🙂 nepersaldūs, drėgni, gerai subalansuoti skoniai 🙂
Dėkoju už atsiliepimą 🙂
Esu iš tų, kuriai desertai ir saldūs kepiniai dažniausiai nepavyksta, arba pavyksta ne taip kaip turėtų… Bet šie keksiukai gavosi TOBULI 🙂 tikrai kepsiu ir kepsiu ir kepsiu. Ačiūūūū
Džiaugiuosi 🙂 Ačiū, kad parašėte!
O ar butu galima kepti kaip dideli keksa vietoj mažiukų?
Žinoma, galima. Reikės ilgesnio kepimo laiko, priklausomai nuo formos dydžio.
Nuostabūs keksiukai!
Keksiukai sukrito/sukleko. Kur klaida?
Gali būti, kad per trumpai kepėte. Gali būti, kad netiksliai pasvėrėte produktus. Gali būti, kad darinėjote orkaitės dureles kepimo metu. Na, visokių priežasčių gali passitaikyti 🙂
Puikūs! Nuostabūs! Tiesiog tobuli 🙂 Kepu jau ne pirmą kartą.
Didelis ačiū už receptą!
kiek maždaug keksiukų gaunasi? Norim pavaišinti 15 darželio draugų tai galvojam ar užteks vieno kepimo☺️
Priklauso nuo keksiuku formelių dydžio. Man gaunasi 12 vnt. 🙂
Tobuli! Jau dukart kepiau, visiems labai patiko!
Labai malonu skaityti jūsų atsiliepimą 🙂 Ačiū!
Nu tokie geri! Tiesa, neturėjau šilauogių, tai gavosi tiesiog citrininiai, o ir miltus naudojau Schar be glitimo, tad jų vos mažiau dėti reikia. Bet bus mano mylimiausias keksiukų receptas. Ačiū!