Makaronai yra vienas produktų, kuriuos valgau visus metus. Jie gali būti ir comforting maistas, ir gaivus patiekalas (pavyzdžiui, makaronų salotos su daržovėmis), gali pamaitinti minią (kaip lazanija), gali būti labai greiti pietūs ar vakarienė… Labai universalus produktas, todėl ir LABAI mėgstu. Jau praėjo tie laikai, kai makaronus valgydavom tik pervirtus prie pieniškų dešrelių :)). Šis patiekalas yra paruošiamas itin greitai, bet pilnas skonių ir atnešantis man pasitenkinimą. Padažas kremiškas su salsva pomidorų rūgštele ir švelniu “karščiu” nuo čili. Man pataikė į dešimtuką!
Produktai neusnkiai pasiekiami bet kokioje maisto prekių parduotuvėje, o gal net dabar viską turėsite šaldytuve ar spintelėje? Šįkart rinkausi ekologiškus Bio Village konservuotus pomidorus iš IKI parduotuvės, itališką Santolino alyvuogių aliejų ir Barilla fettuccine makaronus. Mėgstu Barilla ne tik dėl kokybės, bet dar jie yra man lengviausiai randami makaronai tvaresnėje pakuotėje (kartotinė dėžutė su nedideliu skaidriu langeliu plastiko). Patinka ir Barilla viso grūdo makaronai “Integrale”. [reklama]
Pradėkime gaminti! Makaronų patiekalai dažniausiai reikalauja greičio ir organizuotumo virtuvėje. Juk niekas nenori pervirusių sulipusių makaronų ir per tiršto padažo. Todėl prieš gamindama pastą, susiruošiu visus ingredientus ir daiktus, kuriuos naudosiu. Žinau, kad makaronus reikės patiekti iškart, kai tik pagaminsiu, nes jie greitai ataušta.
Smulkiai supjaustau svogūnus, česnakus ir čili. Naudojau pusę pipiro. Visada prapjovusi paragauju, nes aštrumas pasitaiko labai skirtingas. Taigi pagal pomėgį ir turimo pipiro aštrumą. Čili pipirą galima keisti džiovintais čili dribsniais arba išvis praleisti, jei aštrumo nesinori.
Dar: pasiruošiu reikiamą kiekį rikotos, atsidarau pomidorų skardinę, į puodą (kuriame virsiu makaronus) pripilu vandens, išsitraukiu troškintuvą arba keptuvę, kurioje ruošiu padažą. Kai viskas paruošta, tada jungiu viryklę: puodui, kad jis užvirtų, kol ruošiu padažą ir keptuvei, kad įkaistų.
Į įkaitintą keptuvę pilu aliejų ir svogūnus. Kepinu kol jie tampa švelniai auksiniai. Tuomet suberiu česnakus ir čilį. Pakepinu dar porą minučių.
Supilu visą skardinę pomidorų. Jei naudojate nesmulkintus pomidorus, juos galite tiesiai keptuvėje susmulkinti žirklių pagalba. Padažą išmaišau ir leidžiu aktyviai burbuliuoti apie 10 min, kol sutirštės.
Kol padažas burbuliuoja, nesnaudžiu: pirmiausia į 40-50 laipsnių orkaitę įdedu lėkštes, kuriose patieksiu makaronus. Kadangi tai patiekalas, kuris greitai ataušta, mėgstu patiekti šiltose lėkštėse.
Ir žinoma, verdu makaronus: į verdantį vandenį pilu šaukštą druskos. Nebijokite, nebus per sūru! Makaronus verdu viena minute trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Jie pabaigs “virti”, kai bus maišomi su karštu padažu.
Kai makaronų virimo laikas jau eina į pabaigą, į atskirą indą įsipilu šiek tiek jų virimo vandens. Jį naudosiu reguliuoti padažo tirštumą.
Tuo metu kaip tik ir padažas jau sutirštėjo, taigi dedu į jį šaukštelį druskos (be kaupo) ir rikotos sūrį. Išmaišau. Bet padažas per tirštas…
Atėjo laikas pastos virimo vandeniui: pilu tiek, kad padažas būtų mano mėgstamo tirštumo. Supyliau apie 200 ml.
Į padažą sudedu nukoštus makaronus ir išmaišau. Jei reikia, pilu dar pastos virimo vandens. Makaronus patiekiu pašildytose lėkštėse su šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir tarkuotu parmezano sūriu.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos tinklu – REKLAMA
Labai labai skanu! Netgi mano išrankiajam vyrui patiko. O pasigamina tikrai greitai ir lengvai 🙂
Nuostabu, labai džiaugiuosi, kad patiko abiems! 🙂 ačiū
Nerealūs! Jau gaminami n-tąjį kartą ir neatsibosta :)) Jau tieeek Amelijos receptų išbandyta, nei vienas nenuvylė! Ačiū 🤗
Labai labai skanūs makaronai, visa šeima valgė, patiko man labai, patiko net vyrui, kuris be mėsos negali, o vaikas kaip skaniai valgė🙈😊
Be galo malonu skaityti, kad visa šeima taip mėgavosi šiuo patiekalu :). Ačiū labai, kad skyrėt laiko ir parašėte atsiliepimą ir įvertinimą!
Antrą kartą per savaitę gaminu – man atrodo viskas tuo pasakyta. Ačiū už nuostabų receptą!🖤
Tikrai viskas tuo paskyta, nuostabu! Ačiū labai 🙂
Sveiki, kuo galėčiau pakeisti rikotos sūrį? 🙂
Sveiki 🙂 galite naudoti mascarponę arba kokį nors tepamą surį be priedų.
Puikus receptas, visiškai nieko netrūksta iš skonio pusės! Tikrai kartosiu 🙂
Labai malonu, kad patiko 🙂
Paprastas, bet skanus receptas! Pridėjau šviežių kalendrų, kurios čia puikiai tiko ir santykinai kiek padidinau padažo kiekį. Visiems valgytojams labai patiko.
Tik norėčiau pastebėti, kad žodžio “kremiškas” nėra – vartotina forma yra “kreminis”.