MIELINĖ SVIESTINĖ DUONA

2022-12-06

Kas gali būti šventiškiau už namuose keptą minkštutę sviestinę duoną? Ar gali būti, kad stalo pažiba bus būtent ji? Ir kas galėjo pagalvoti, kad jūs iškepsite ją savo rankomis? Žinot ką, tas faktas, kad duona yra iškepta savomis rankomis atneša dalį magijos. Nors mokslas dar to neištyrė, bet aš šventai tikiu, kad su meile gaminamas maistas yra visada skanesnis.

Ši duona yra nuostabi! Aš neperdedu, man išties ji TAIP patinka. Ypatingai kvapni, minkšta ir tuo pačiu metu ir tvirta. Tokia, kurią galima skrudinti, naudoti įvairiausiems šaltiems ir karštiems sumuštiniams, patiekti ant stalo kaip užkandį prie salotų, sriubų ar kitų patiekalų. Ji net plonai supjaustyta atlaikys sviesto tepimą, o jei atsipjausite dar šiltos, gali būti, kad suvalgysite tiesiog kaip gardų mielinį pyragą. Taigi vienas mano mėgstamiausių naminių duonų receptų jūsų dėmesiui :).

Dubenyje, kuriame minkysiu tešlą, sumaišau miltus, sausas mieles, druską ir cukrų. Renkuosi baltus kvietinius miltus, nes jie šiai minkštai ir puriai šviesiai duonai tinka geriausiai.

Nedideliame puodelyje (arba mikrobangų krosnelėje, jei tokią turite) pašildau pieno mišinį: supilu pieną, vandenį ir sudedu sviestą. Kad duona būtų ypatingai kvapni ir minkšta, renkuosi geros kokybės pieno produktus. Žinoma, tai yra niekada nenuviliantys DVARO produktai, kurie čia tiks ideliai. Beje, renkuosi riebesnį pieno variantą, tačiau tiktų ir liesesnis.

Pašildytą pieno mišinį pilu į dubenį su miltais ir maišau šaukštu, kol nelieka skysčio. Tuomet rankomis užminkau tešlą. Ją minkau energingai, kol ji tampa elastinga, vientisa ir blizgi. Tai užtrunka apie 5-8 minutes.
Beje, jeigu turite pastatomą plaktuvą, galite išvengti minkymo rankomis ir viską atlikti prietaiso pagalba. Plaktuvui uždėkite tešlos minkymo kablį – šis antgalis tiks geriausiai. Minkykite tešlą 8-10 min. mažiausiu greičiu.

Išminkytą tešlą suformuoju į kamuolį, dedu į dubenį, uždengiu jį ir palieku pakilti kambario temperatūroje.

Reikia, kad tešla pakiltų dvigubai. Priklausomai nuo kambario temperatūros tai užtrunka apie 2, o gal 3 valandas. Reikėtų tešlą stebėti ir jai pakilus iki maksimumo, tęsti gaminimo eigą. Mat per ilgai kildinama tešla pradeda leistis ir antram pakilimui jai gali “pritrūkti jėgų”.

Pakilusią tešlą išverčiu ant švaraus stalo. Kadangi ji riebi, neturėtų lipti prie paviršiaus. Jeigu visgi šiek tiek limpa, stalą patepu šlakeliu aliejaus. Iš tešlos delnų ir pirštų pagalba suformuoju stačiakampį. Stengiuosi, kad jis būtų tokio pločio, kaip mano turima pailga kekso kepimo forma. Tuomet stačiakampį suvynioju į ritinį, kaip vyniotinį.

Tešlos vyniotinį perkeliu į gausiai sviestu pateptą pailgą kekso kepimo formą ir vėl palieku pakilti. Šįkart jau neuždengiu. Antrasis pakilimas užtrunka kiek trumpiau, apie 1,5-2 valandas. Kai tešla pakyla, duonos paviršių aptepu kiaušinio plakiniu, kefyru arba grietine, tačiau tai nėra būtina. Taigi perkeliu formą į iš anksto įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu apie 40 min, kol duonos paviršius tampa rusvai auksinis ir duona iškepa.

Iškeptą duoną išart išverčiu iš kepimo formos ir ataušinu ant virtuvinių grotelių. Norėdama ilgiau išlaikyti šviežią, šią duona visiskai ataušintą laikau plastikiniame arba silikoniniame maišelyje.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktais – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

MIELINĖ SVIESTINĖ DUONA

Nuostabiai kvapni, minkšta ir tuo pačiu tvirta duona. Net ir supjaustyta plonai atlaikys tepamą sviestą. Taip pat idealiai tiks skrudinimui ar karštiems sumuštiniams, o gal kaip papildomas užkandis prie salotų, sriubų ar kitų patiekalų, kur norisi ir gabalėlio šviesios duonos. Beje, jei atsipjausite dar karštos, gali būti, kad suvalgysite tiesiog be nieko kaip gardžiausią mielinį pyragą.

Ingredientai

  • 480 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai* sausų mielių
  • 1 šaukštelis* druskos
  • 1 šaukštelis* cukraus
  • 150 g pieno (rinkausi DVARO)
  • 150 g vandens
  • 40 g sviesto (rinkausi DVARO)
  • sviesto formai patepti
  • kiaušinio plakinio, grietinės ar kefyro duonai aptepti (nebūtina)
  • *be kaupo

Gaminimo eiga

  • Dubenyje sumaišau miltus, mieles, druską ir cukrų.
  • Nedideliame puodelyje (arba migrobangų krosnelėje) pašildau pieną su vandeniu ir sviestu, kol sviestas išsilydo. Mišinys turi būti šiltas, bet ne karštas.
  • Pieno mišinį pilu į dubenį su miltais ir maišau šaukštu, kol nelieka skysčio. Tuomet rankomis užminkau tešlą. Ją energingai minkau apie 5-8 min., kol ji tampa elastinga, vientisa ir beveik nebelimpa prie rankų.
    Visa tai galima atlikti ir pastatomame plaktuve su tešlos kablio antgaliu! Minkykite tešlą plaktuvo mažiausiu greičiu apie 8-10 min.
  • Iš tešlos suformuoju kamuolį ir palieku pakilti uždengtame dubenyje. Kilimo laikas priklauso nuo sąlygų – jeigu pakankamai šilta, tešla pakyla per maždaug 2 valandas. Jei vėsiau, gali prireikti 3-4 val.
  • Kai tešla pakyla dvigubai, ją verčiu ant švaraus stalo ir rankomis suformuoju stačiakampį. Ant stalo miltų neberiu. Tešla riebi, tad neturėtų lipti prie stalo, jei yra išminkyta pakankamai gerai. Jei visgi šiek tiek limpa, stalą patepu nedideliu kiekiu aliejaus. Stengiuosi suformuoti maždaug tokio pločio stačiakampį, kaip turima pailga kekso kepimo forma.
  • Stačiakampį suvynioju į ritinį, kaip vyniotinį. Tuomet jį perkeliu į gausiai sviestu išteptą pailgą kekso kepimo formą ir palieku vėl pakilti. Antras kildinimas užtrunka kiek trumpiau, apie 1,5 – 2 val., tačiau vėlgi tai priklauso nuo kambario temperatūros, tad svarbu tešlą stebėti.
  • Prieš kepant duonos paviršių aptepu kiaušinio plakiniu, kefyru arba grietine, tačiau tai nebūtina. Perkeliu kepimo formą į iš anksto įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio maždaug 40 minučių.
  • Iškeptą duoną iškart išverčiu iš kepimo formos ir ataušinu ant grotelių.

Atsakymai į “MIELINĖ SVIESTINĖ DUONA”: 4

  1. Rimantas parašė:

    5 stars
    Puikumas!!! Ačiū, jau išbandžiau

  2. Ina parašė:

    5 stars
    Puiki duona. Jau antra kart kepu ir manau kepsiu nuolatos 😊

  3. Jūratė parašė:

    5 stars
    Sveiki,
    Ačiū už nuostabų receptą. Pavyko lengvai ir neapsakomo skonio duonelė, sūnus su pasimėgavimu valgo vietoj pyrago 😊

Komentuoti: Rimantas Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos