Jau porą metų mūsų šeima turi tradiciją, kurią vadiname SPURGADIENIU. Kas antrą penktadienį grįžę iš darželio ir baigę dienos darbus, mes kepame varškės spurgas! Vaikai šio vakaro labai laukia ir dažnai penktadienį vadina tiesiog spurgadieniu. Nepamenu, kaip tokia tradicija pas mus įsigyvavo, bet tikrai žinau, kad spurgas aš labai mėgstu ir pati spurgadienio laukiu ne ką mažiau, nei mano mažieji. Ne visi bandymai kepti spurgas man puikiai pavyko. Per tuos kelis metus bandžiau daug recepto variacijų, keičiau produktų santykius ir pačius produktus. Dabartinis mano receptas jau nusistovėjęs po daug eksperimentų ir galiu sakyti, kad keisti nieko jau nenoriu.
Man labai patinka ši tešla, nes spurgas formuoju nesitepdama rankų, tai yra ne delnais, o dviem šaukštais. Kai reikia gaminti karštame aliejuje, o aplink visa mano linksmoji kompanija, toks formavimo būdas man priimtinesnis, dėl mažesnės netvarkos ir daugiau kontrolės karštam aliejui, su kuriuo, kaip žinia, reikia elgtis labai atsargiai ir saugiai.
Receptą esu išbandžiusi daugybę kartų. Svarbiausias tešlos elementas čia varškė. Spurgoms renkuosi DVARO 9% riebumo varškę. Ji čia tinka tobulai, nes yra riebi, biri ir ne per daug drėgna. Dėl jos birumo tešlą užmaišyti labai lengva, nes nebus didelių grumstelių, kurie trukdytų spurgoms tinkamai iškepti. Dėl nedidelės varškės drėgmės spurgos pavyksta traškia plutele, drėgnu vidumi ir karštame aliejuje verda ramiai, be smarkaus spraigymosi. [reklama]
Spurgas mes valgome dar karštas, kai jų plutėlė super traški ir nespėjusi nei kiek suminkštėti. Žinoma, jos puikiai išsilaiko ir sekančiai dienai, jei netyčia lieka viena ar kita. Nors tai visai nedažnas atvejis :).
Spurgų tešlai reikia paprastų produktų: varškės, kiaušinių, kvietinių miltų, cukraus, druskos, kepimo miltelių ir vanilės (galima rinktis tiek vanilinį cukrų, tiek vanilės esenciją. Abiem atvejais stengiuosi rinktis natūralią vanilę).
Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanililinį cukrų arba vanilės esenciją. Išplaku šluotele iki lengvo suputojimo. Esu bandžiusi spurgas daryti su elektrinu plaktuvu, bet nerekomenduoju to daryti, nes spurgos pavyksta ne tokios, kaip tikiuosi.
Dabar į plakinį beriu varškę ir gerai išmaišau, pasmulkindama stambesnius gumulėlius, kad masė būtų tolygi. Nesmulkinu varškės iki kremo, nes man patinka, kai lieka smulkūs gumulėliai.
Paskutiniai – sausieji ingredientai. Beriu miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu, kol viskas susijungia ir masėje nebelieka sausų miltų.
Spurgoms formuoti naudoju du šaukštus. Tešla yra pakankamai lipni, todėl toks formavimo metodas nesusitepant rankų man labai patinka. Beje, taip spurgos paviršius nėra labai išlyginamas ir jos būna dar traškesnės, nei formuojant rankomis. Dar vienas privalumas!
Vienu šaukštu pakabinu maždaug norimo dydžio tešlos porciją ir gumulėlį skobdama perkeliu iš vieno šaukšto į kitą kelis kartus, kol jis tampa apytiksliai taisyklingos formos rutuliukas. Nebūtinai pasiekti tobulą formą, nes kepant spurgos pūsis ir forma pasitaisys.
Suformuotą rutuliuką atsargiai įleidžiu tiesiai į karštą aliejų. Spurgoms virti renkuosi ekologišką rafinuotą rapsų aliejų. Jis pakelia karštą temperatūrą ir yra tinkamas virimui. Spurgas vartau šakutės pagalba, kad iš visų pusių keptų tolygiai. Virimas aliejuje yra procesas reikalaujantis atidumo ir atsargumo dėl galimo nusideginimo! Svarbu turėti tai omenyje.
Kai spurgos iš visų pusių tampa viliojančiai auksinės, žnyplėmis arba kiaurasamčiu perkeliu jas ant grotelių (groteles padedu virš lėkštės), kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Rekomenduoju tokį būdą, nes jis ne tik sutaupo popierinių rankšluosčių ir yra draugiškesnis gamtai, bet ir spurgų plutelė išlieka labiau traški.
Spurgas ragaujam vos atvėsusias, dar karštas. Tokios mums pačios skaniausios. Beje, dažniausiai cukraus pudros nebarstau, nes saldumo mums pakanka :).
Pas šiandien irgi penktadienis – spurgadienis! Spurgos labai skanios, purios, traškios!!
Džiaugiuosi, kad patiko ir pavyko :). Spurgadienis nereali diena :D!
Tobulybe!! Jau tiek kartu bandziau ir vis nesigaudavo. Sis receptas puikus ir spurgos nuostabios 🙂
Valio! Kaip džiaugiuosi, kai išbandžius receptą, jis pavyksta :). Ačiū už komentarą!
Amelija, jos nerealios.! Skanesnių spurgų nesu kepusi.. 🙈
Nerealu! Žiauriai džiaugiuosi, AČIŪ 🙂
Amelija,
ačiū už puikų receptą! Gal žinote, kelias dienas virtas spurgas galima išlaikyti, kad nesugestų? Planuoju kepti dovanoms 🙂
Labai prašau :).
Mums spurgos skaniausios dar karštos arba tą pačią dieną. Jei kartais lieka, suvalgome antrą dieną, bet šiaip ta nėra tas kapinys, kurį rekomenduočiau laikyti kelias dienas. Nesuges, bet nebus tokios skanios :).
Puikus užkandis, labai patiko! :)❤️
Labai džiaugiuosi :). Ačiū už įvertinimą!
Šiandien penktadienis! Ir aš iškepiau šeimynai spurgų! Labai nerealiai skanios gavosi ! Ačiū ❤️
Nuostabu :). Labai džiaugiuosi ir dėkoju už įvertinimą!
O ar tinka saulegrazu aliejus virimui?
Sveiki, taip tinka. Jei naudosite nerafinuotą, gan stipriai jausis saulėgrąžų skonis, todėl rekomenduočiau naudoti rafinuotą
Sveiki, ačiū už greitą receptą. Spurgos gavosi labai skanios purios ir minkštos 😍. Bet kažkodėl visai nebuvo traškios, nesvarbu ar ilgiau ar trumpiau kepiau, vis tiek buvo vienodos. Kaip manote, kas padarė įtaką ir ką bandyti daryti kitaip kitą kartą. Ačiū🙏🏻
Sveiki. Smagu, kad skonis buvo geras :). Labai įdomu dėl traškumo! Kiek kepu, būna traškios. Žinoma, kitą dieną traškumo nelieka, bet ypač kol dar vos šiltos, būna traški plutelė. Pastebėjau, kad naudojant kitokią varškę, gali skirtis rezultatas. Reikėtų sausos birios varškės. Galbūt naudojote šlapesnę, labiau kreminę varškę? Dar traškumui turi įtakos ir tešlos konsistensija. Stengiuosi jos nepermaišyti, kad liktų varškės gumuliukų. Tada spurgos paviršius būna grublėtas ir tie apskrudę nelygumai priduoda papildomo traškumo.
Sveiki dar kartą, po daugiau nei metų Užgavėnių proga pakartojau receptą. Šį kartą su Jūsų rekomenduojama varške. Tikrai spurgos gavosi labai traškios!! Labai skanu! Ačiū <3
Nuostabu, labai džiaugiuosi! 🙂 ačiū už atsiliepimą
To-bu-la!
Nesitikėjau, kad bus taip paprasta ir greita. Jei kažkas skaitote ir tingite, tai žinokit viens du ir jau burnoje tirpsta!
AČIŪ! Tikrai nesudėtinga :). Labai džiaugiuosi, kad jums puikiai pavyko !
Užgavėnių proga išsikepėm spurgų pagal Jūsų receptą. TOBULOS 🤤 Kol šiltos, tai tiesiog tirpsta burnoje. Labai greitas ir paprastas receptas, o rezultatas visiškas skanumėlis👏 ačiū, kad dalinatės 😊
Ačiū labai už tokį teigiamą ir malonų komentarą. Džiaugiuosi, kad receptas taip pasiteisino! 🙂
Tobulos! Kepiau pirmą kartą gyvenime ir gavosi traškios, vidus minkštutis. Receptas tikrai labai paprastas . Tiesiog lydžiausi kaip skanu! ❤️
Fantastika, labai smagu, kad taip patiko! Ačiū už įvertinimą 🙂
Lana diena, susigundžiau ir as iškepti šeimynai spurgas, kol virė aliejuje, viskas gerai, tik išėmus laukan jos su bliūkšta, kodėl taip galėjo nutikti, gal kiaušinį per daug išplaukiau?? 🙈
Sveiki :). Tikrai gali būti, kad dėl per stipriai išplakto kiaušinio, jei plakėt iki šviesių putų. Jei dar mėginsite, pamėginkite išplakti kiaušinius iki tol, kol jie tiesiog bus vientisi ir tikiuosi, kad viskas pavyks puikiai!
Aciū už skanias spurgytes!
Ačiū už tokį recepto įvertinimą 🙂
Skaniausias spurgyčių receptas🌿
Valioo, labai ačiū už įvertinimą ! 🙂
Sveiki,
Ar yra tekę gaminti šias spurgas su speltos miltais? Kaip manote, ar sugadins receptą?
Sveiki :). manau, kad turėtų puikiai pavykti!
Retai kada rašau komentarus socialinėje erdvėje, bet šis receptas to vertas!!! Jos puikios skanios ir minkštos!
P. S. Labai puiki svetainė!
Kaip malonu, ačiū labai!
Labai viliojantis receptas 🙂 Bet turiu klausimą – kur vėliau dėti panaudotą aliejų?
Aliejų tokiam kiekiui spurgų kepti naudoju bent 3-4 kartus. Po kepimo jį ataušinu ir perkošusi per sietelį laikau stiklainyje spintelėje iki sekančio kepimo. Po tiek kartų jį kaupiu didesnėje talpoje ir prikaupusi pilną talpą (naudoju 5 litrų plastikinį butelį nuo vandens), jį priduodu įmonei Biomotorai, kurie panaudotą aliejų surenka iš kavinių ir restoranų ir jį perdirba į biokurą. Kol prikaupiu 5 litrų talpą, praeina daug laiko!
Nerealios spurgos. Įtraukiu į nuolatinius receptus 🙂
Labai džiaugiuosi ;). AČIŪ
Wow! Kepiau tikrai daug daug spurgų, begalės receptų išbandytų, bet ŠITOS!!!! Kažkas nerealaus, tirpsta burnoj tiesiog. <3
Vaje, fantastiškai malonu. džiaugiuosi ir siunčiu padėką 🙂
Ačiū už receptą! Gavosi puikios spurgos! Ir kaip lengvai ir greitai! Kažkada bandžiau kitą receptą – kažkaip nepavyko, tai turėjau baimę, kad spurgų gamyba yra ilgas ir sudėtingas procesas. Bet tik ne šių! Rekomenduoju net nepatyrusioms kulinarėms – ten nėra kas nepavyktų 🙂
Labai ačiū už tokį įvertinimą 🙂
Šiandien kepėm ir dabar skanaujam su ☕
Labai skanios spurgos! Turbūt skaniausios kokias esu kepus ir valgius. Visai šeimynai patiko 😍
Iš išorės traškūs o vidus minkštas minkštas 🥰
Kepsim dar ne kartą!
Kaip smagu, kad išbandėte ir taip patiko. AČIŪ
Pačios skaniausios spurgos, kokias tik esu kepusi👌🏼Tiesiog tobulos! 5 stars iš 5!🌟
Kaaaaaip malonu, ačiū 🙂
Nuostabios spurgos. Pirmą kart kepiau, nesitikėjau kad taip bus paprasta ir kad taip skanu🙂
Džiaugiuosi, kad taip patiko 🙂 Ačiū įvertinimą!
O man nesigavo😒kai kepė buvo gražiai išsipūtusios,o tik ištraukus visiškai subliuško,kažin kodėl??
Kaip gaila! Taip galėjo nutikti jei naudojote ne sausą ir ne birią varškę. Pavyzdžiui, varškė kvadratiniuose pakeliuose po 180 g šiam receptui gali netikti. Naudojant drėgną varškę, reikėtų keisti sausųjų ingredientų proporcijas.
Ką tik pirmą kartą gyvenime kepiau spurgas. Rašau valgydama. 🙂 Nerealiai skanu,greita ir paprasta. Tikrai nesitikėjau. Super, reikės ir mums penktadienius spurgadienius daryti, kai tai taip nesudėtinga! Ačiū!
Nuostabu, labai ačiū 🙂
Labai lengvai ir greitai pagaminamos👩🍳 O spurgos labai skanios!🤤👌 Taippat patiko idėja jas formuoti šaukštais, o ne rankomis😊
Ačiū LABAI už įvertinimą ir komentarą 🙂
Labai skanios spurgytes, gal ir nesigavo labai apvalios, bet buvo labai skanu!
Labai smagu, kad buvo skanios, ačiū 🙂 O dėl apvalumo – jei norisi labai gražios formos, galima ir rankomis formuoti. Tik jos taip greitai dingsta, kad dažniausiai forma lieka nespastebėta :))
Antra karta gaminu butent pagal si recepta, skonis nerealus, pirstukus visi apsilaizo, ka pavaisinu 🤍
Labai smagu, kad taip patinka. Ačiū 🙂
Kaip ir tikėjausi – spurgos gavosi puikios iš pirmo karto!
Įtrauktos į pagrindinius receptus.
Labai dėkinga už pasidalinimą.🧡
Labai malonu, kad patiko 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Kepiau spurgas, viskas puikiai pavyko! Nuostabios 😍 tik pastebėjau kad kai kurios ne iki galo iškepė viduje, nors išorėje rudos gražios. Ką galiu daryti kitaip?
Kaip smagu, kad pavyko :). Ačiū, kad parašėte. O jeigu viduje spurgos lieka ne visai iškepusios, reiškia, kad aliejus šiek tiek per karštas, taigi, truputį sumažinkite kaitrą.
Koks puikus receptas, ačiū, Amelija! Puikiai pavyko, sudėtinių dalių proporcijos tobulos! 🙂
Labai smagu, kad pavyko ir patiko 🙂 Ačiū!
Wow, pavyko iš pirmo karto! Traški plutelė, o vidus kaip debesėlis… ačiū už puikų receptą! Kartosiu ir kitiems rekomenduosiu! 🤍🤍🤍
Sveika, Amelija.
Gavosi puikios ir traškios, tik gal kiek mažokai cukraus dėjau (2v.š.), tai saldumo trūksta.
Nuostabus receptas!
Labai patiko Jūsų spurgytės!
Gaminau pirmą kartą.
Ačiū
Žiaaauriai geros spurgos! Ačiū už puikų receptą!
Omg! Kiek anksciau esu gaminus, vis kokia nesamone gaudavosi. Sitos tobulos! Aciu ir vel!😊😊😊
Labai smagu, ačiū jums 🙂
Sveiki, skonis tobulas, bet kodėl sukrenta? išėmus grazios, o pravėsta ir sukrenta nebeišsipūte būna. per mažai kažin kepimo miltelių?
Man sukrenta kaip taisyklė tada, kai panaudoju ne DVARO varškę. Ar naudojote ją?
Skonis šiaip sau, lyg šiek tiek pakritusios, antra karta nekartosiu.